Ujedinjeni Narodi izjavili da su pro life zakoni Sjeverne Irske, nasilje nad ženama

Ženeva, 23. 02. 2018., Komitet Ujedinjenih Naroda o eliminaciji diskriminacije protiv žena, izjavio je danas da Sjeverna Irska narušava prava žena, ograničavajući njihov pristup abortusima.

Sjeverna Irska, dopušta abortuse samo kada je život ili zdravlje majke ugroženo njenom trudnoćom. Kao rezultat toga, abortusi u Sjevernoj irskoj su rijetki. 2016/2017 god., samo 13 abortusa je obavljeno u toj zemlji.

Glasnogovornica ovog Komiteta Ujedinjenih Naroda, Ruth Halperin Kaddari, tvrdi pro life stav Sjeverne Irske predstavlja nasilje nad ženama koje može rezultirati nehumanim odnosom prema ženama. 

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbija te optužbe i navodi kako žene Sjeverne Irske mogu potražiti pristup abortusima u ostatku UK-a.

Izvještaj UN-a, preporuča dekriminalizaciju abortusa u Sjevernoj Irskoj, bolju dostupnost kontracepcije, stavljanje u drugi plan uloge žena kao majke i sprečavanje javnog pro life svjedočenja.

UN Komitet je vrlo jasan, da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva odgovorna za osiguravanje sukladnosti naših zakona sa obvezama internacionalnih ljudskih prava,” rekla je Grainne Teggart iz Amnesty International-a, koja poziva Britanski Parlament da još više liberalizira zakone o abortusima.

I Sjeverna Irska i Škotska imaju vlastita tijela uprave i neka ministarstva, kao npr. ministarstvo Zdravlja Sjeverne Irske.

2015 god, Sudac Vrhovnog Suda presudio je narušavanje Europske konvencije o Ljudskim pravima, zbog ne dozvoljavanja izvođenja abortusa nad bebama sa fatalnim anomalijama ili koje su začete kao rezultat seksualnog zločina. Ipak 2016 god., Skupština Sjeverne Irske glasala je protiv liberaliziranja zakona koji bi dozvolio ubijanje ovih beba. 2017 god., parlamenti UK i Škotske obvezali su se plaćati troškove povezane sa abortusima žena Sjeverne Irske, koje su putovale u Englesku ili Škotsku da bi ih obavile.

700 žena navodno putuje iz Sjeverne Irske u Britaniju svake godine, kako bi obavile abortuse. No ministar Zdravlja Škotske, objavio je da je 2015 godine, broj žena iz Sjeverne Irske koje su obavile abortuse u Škotskoj bio pet.

Ministarstvo Zdravlja Engleske i Welsa objavilo je da je 2016 god., obavljeno 190,406 abortusa. U Škotskoj 12,063.  

https://www.lifesitenews.com/news/breaking-un-says-northern-irelands-pro-life-laws-are-violence-against-women

Komentar: Kao što vidimo, pod izlikom zaštite ljudskih prava, Ujedinjeni Narodi kao jedna od krovih institucija, nastoje svim silama oduzeti ljudsko pravo na život nerođenih, zemljama poput Sjeverne Irske, koje stoje kao svjetionik cijeloj Europi u ovoj tami kulture smrti, koja je obavila gotovo sve zemlje Europe, uključujući i Hrvatsku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *