Uloga svećenika u pripremi parova za brak

Kardinal Kevin Farrell, prefekt Dikastera za laike, obitelj i život, napravio je neke provokativne primjedbe o svećenicima i pripremama za brak u intervjuu koji se nedavno pojavio u irskom katoličkom časopisu Intercom. Rekao je: “Oni nemaju vjerodostojnost; nikada nisu živjeli u iskustvu; oni mogu znati moralnu teologiju, dogmatsku teologiju u teoriji, ali ići od tamo do svakodnevnog pražnjenja. , , oni nemaju iskustvo. “

Također je govorio o svećenicima biskupije u Dallasu gdje je služio kao biskup devet godina: “Imamo milijun i pol katolika i 75 svećenika, s 45 do 50 posto (mase) pohađanja. Ovih 75 svećenika neće biti zainteresirani za organiziranje bračnih sastanaka. “

Da li svećenici zaista nemaju vjerodostojnost i interes za pripremu parova za sakrament braka? To nije bilo moje iskustvo. Većinu svećenika, a točnije, većinu župnih svećenika privlači živo zanimanje za pripremu braka.

Većina svećenika vjerodostojni su svjedoci Crkvenog učenja o braku, a oni govore s uvidom – često mudrošću – iz svog opsežnog iskustva s angažiranim parovima, obiteljima i djecom.

Ono što je najviše uznemirujuće su premise na kojima počivaju primjedbe kardinala Farrell. On implicira da je primarna svrha bračne nastave da se komuniciraju iskustveni savjeti o tome kako muževi i žene mogu živjeti kako bi se stvorila bračna sreća i obiteljski sklad. Da bi se postigao ovaj cilj, koji parovi trebaju čuti su praktični savjeti od oženjenih ljudi koji će iz vlastitih iskustava dijeliti “najbolje prakse” s angažiranim parovima. Također tvrdi da prekomjerno zaposleni svećenici više ne bi trebali odvajati vrijeme od njihovih zauzetih rasporeda kako bi se upoznali i uputili parove koji žele biti u braku u Crkvi.

Programi pripreme za brak trebaju uključivati ​​savjet o bračnom životu od parova koji su ozbiljni katolici i imaju višegodišnje iskustvo u životu zahtjeva kršćanskog braka. I mnogi su svećenici preopterećeni. Ipak, trebamo li promicati ideju da svećenici trebaju izbjegavati rad s angažiranim parovima i da stvarno nisu prikladni za taj zadatak?

Broj katolika koji žele biti u braku u Crkvi znatno se smanjio. Jedan od razloga je neznanje mnogih katolika o sakramentalnoj prirodi braka i njihovim obvezama kao katolika. Kada par dođe u župni ured koji želi biti u braku u Crkvi, trebamo to shvatiti kao priliku da dajemo doktrinarnu i duhovnu formaciju tim očigledno dobronamjernim, vjernim ljudima. Tko zna? Mogu pričati svojim prijateljima o dobrom iskustvu, što su naučili od svećenika o ustanovi u kojoj planiraju provesti ostatak života.

Svećenik je važan u komuniciranju s parom o ozbiljnosti onoga što poduzimaju. Angažirani parovi imaju instinktivno povjerenje da će im svećenik, kao čovjek Božji, reći ono što Bog očekuje od njih i kako će im pomoći. Ovo nije teoretska stvar za apstraktno razmatranje. Kristovo učenje o braku temelj je sretnih i svetih brakova.

https://www.thecatholicthing.org/2018/07/14/the-priests-role-in-marriage-preparation/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *