VaticanNews predstavlja Franju kao “Kristovog nasljednika”

VaticanNews blago je zbunjen: Je li papa Franjo nasljednik Petra i predstavnik Krista na zemlji ili čak “Kristov nasljednik”?

(Rim) Vatikanski portal za vijesti, aktivan od prosinca 2017. godine, VaticanNews, više puta je opisao papu Franju kao “Kristovog nasljednika”.

Glasnogovorniku VaticanNews-a možda se potkrala “Freudova” omaška. Naglašava li ovaj propust ono što VaticanNews kontinuirano pokušava nametnuti?

Činjenica je da VatikanNews, tiskovna agencija Svete Stolice, lažno navela papu Franju ne kao Petrovog nasljednika ili Kristovog vikara na zemlji, nego kao “Kristovog nasljednika”, naslov koji je do sada Crkvi nepoznat i teološki predstavlja hiperpapizam.

Članak objavljen u utorak o papinskim slavljima u naredna tri mjeseca od studenog do siječnja završio je u svoju prvu verziju s napomenom:

“[…] u nedjelju, 13. siječnja, na blagdan Krštenja Gospodinova, Kristov nasljednik proslavit će sv. Misu i krštenje djece u Sikstinskoj kapeli u 9.30.”

Nakon što su neki katolički mediji bili zapanjeni titulom, ispravljen je odlomak u “Petrov nasljednik (vidi Lumen Gentium, 23)”.

Međutim, ovo nije bio prvi takav događaj. Prošlog 29. kolovoza Vatikan je objavio članak o putovanju pape Franje u Irsku. Naslov je glasio: “Papina kateheza: obitelji, radosti svijeta, zračite Kristovu ljubav”. Dalje piše:

“U dublinskoj katedrali, Kristov nasljednik je proglasio…”

I nedavno, 14. listopada, VaticanNews donosi u članku “Papa: ‘Bog, ne možemo mu dati postotak ljubavi prema Bogu, ili sve ili ništa'”:

“‘Ova je osoba govorila u smislu ponude i potražnje’, objašnjava Kristov nasljednik…”

Članak se bavio kanonizacijama toga dana, uključujući i onu pape Pavla VI.

Svatko tko ih simpatizira pretpostavit će da neki novinari VaticanNews-a ne obraćaju pažnju ili imaju slabu poduku u vjeronauku. Svatko tko vidi manje dobronamjernosti u ovome će vidjeti oblik papolatrije.

Uostalom, sama misija (kako piše na njihovoj stranici) koju je VaticanNews izabrao je:

“Donosimo Franju svijetu”.

http://eponymousflower.blogspot.com/2018/10/vaticannews-styles-pope-as-successor-of.html

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *