Vatikan istražuje katoličku skupinu nakon tvrdnje proizašle iz egzorcizma da je Franjo sotonin čovjek

Čelnik brazilskog tradicionalističkog pokreta koji je hvaljen u posljednja dva pontifikata podnio je ostavku, a nakon toga se pojavila snimka u kojoj on iznosi bizarne tvrdnje jednog od njegovih svećenika o papi Franji. Mons. João Scognamiglio Clá Dias, osnivač i sada bivši čelnik Glasnika Evanđelja, se može vidjeti na ovoj snimci kako kaže da je đavao rekao svećeniku Glasnika Evanđelja da je Franjo “njegov čovjek”. Sotona je rekao da je Franjo “glup” i da čini “sve što želim”, kaže Clá Dias.

No, govoreći za The Tablet, fra Angel Veiga, rimski vođa reda, izjavio je kako je videozapis “izvučen iz konteksta”, a ono što je rečeno u njemu ne odgovara stavovima Glasnika. Jednostavno su prenijeli sotoninu poruku.

“To je đavao, zar ne? Đavao je otac laži, ” objasnio je fra Veiga, dodajući kako snimka prikazuje “privatni, intimni razgovor između našeg osnivača [Clá Diasa] i raznih svećenika.”

Videozapis, o kojemu je prvo izvijestio glasoviti vatikanski novinar Andrea Tornielli, prikazuje oko 60 svećenika koji slušaju mons. Clá Diasa koji prenosi ono što mu je svećenik rekao. Sve je bilo rečeno, kad je svećenik izvršavao egzorcizam.

Glasnici Evanđelja su utemeljeni 1998. godine, a 2001. godine su primili papinsko odobrenje pod Ivanom Pavlom II., te su bili prva privatna udruga vjernika koja je primljena u Vatikanu u trećem tisućljeću, što je postignuće koje grupa želi naglasiti.

Sastoje se od 200 svećenika, 2.820 posvećenih članova i prisutni su u 78 zemalja. Pod Benediktom XVI., dva druga društva su potekla iz Glasnika.

Iako nisu poznati izvan Brazila i nekih krugova u Rimu, vjerska haljina Glasnika – srednjovjekovna tamno smeđa tunika s dugim, gotičkim križem u sredini – daje im vidljivost u Crkvi.

Međutim, 2. lipnja, njihov čelnik mons. Clá Dias neočekivano je podnio ostavku i javila se vijest o vatikanskoj istrazi o skupini. Glasnogovornik Glasnika u Brazilu potvrdio je istragu govoreći kako je riječ o rutinskoj apostolskoj istrazi koja se “može dogoditi u svakom trenutku bilo kojoj vjerskoj instituciji.”

U danima nakon ostavke mons. Clá Diasa pojavila se snimka.

Na snimci, Plinio Corrêa de Oliveira, duhovno nadahnuće Glasnika, opisan je kako na nebu “potiče smrt Pape” rekavši da će “sljedeći Papa biti dobar.”

Corrêa, čiji je tajnik četrdeset godina bio Clá Dias, bio je poznat u Brazilu zbog svoje čvrste i prodorne kritike teologije oslobođenja, uspostavljajući Tradiciju, Obitelj i Vlasništvo 1960. godine kao branik protiv utjecaja progresivne politike i misli. Ranije ove godine Franjo je rekao na sastanku čelnika vjerskih redova da je zabrinut zbog “restauratorskih” redova koji “nude sigurnost, ali daju samo krutost”.

Međutim, pod Benediktom XVI. Glasnike su više voljeli u Rimu. U knjizi – intervjuu s Peterom Seewaldom, Benedict XVI. je pohvalio Glasnike – jedini vjerski pokret kojeg je spomenuo imenom u knjizi – pohvalivši ih da su “puni entuzijazma što su prepoznali Krista Božjeg Sina” i bili ključni “u pružanju pomoći velikim katoličkim preporodom” u Brazilu.

U Brazilu, Glasnici su poznati po odlasku u favele te zemlje nakon protestantskih evangelizacija u nastojanju da obnove one koji su odlučili napustiti katolicizam.

Fra Angel Veiga opisao je grupu kao “ostvarenje ideala, ideala da se u potpunosti posveti služenju i obrani Svete Crkve.”

Kako je objasnio, mons. Clá Dias, predvidio je pokret koji bi se “potpuno predao Svetoj Katoličkoj Crkvi,” koji bi djelovao kao “istinski katolička institucija, istinski vjerska institucija čiji će članovi živjeti stvarno posvećeni Bogu.”

Jedna od glavnih aktivnosti Glasnika je pružiti pomoć župskim svećenicima u područjima gdje je broj vjernika u opadanju.

Oni također upravljaju programom koji pomaže financirati projekte na terenu pod nazivom “Mercy Fund”. Taj je fond dio šireg nastojanja u ime Glasnika da imaju neku društvenu nazočnost unutar Crkve pomažući siromašnima, beskućnicima i mladima – jednoj od najjačih demografskih skupina.

U središtu glasničke duhovnosti, naglasio je Veiga, je poziv na “savršenstvo”, savršenstvo” Krista [koje se postiže] prateći njegov evanđeoski savjet o čednosti, siromaštvu i poslušnosti.”

U pismu ostavke, g. Clá Dias je izjavio da unatoč ostavci na mjesto generala, on ostaje “model i živi čuvar ove [savršene] karizme koju prenosi Duh Sveti.” Na pitanje podržavaju li Franjin pontifikat, fra Veiga je rekao da je papa “naslijedio vrlo tešku situaciju u Crkvi … naslijedio je mnoge probleme koji nemaju lako rješenje. “Odbio je komentirati polemike oko Franjinog dokumenta o obiteljskom životu, Amoris Laetitia, iako je drugi svećenik iz Glasnika, koji je bio prisutan tijekom Intervjua, fra Javier Benjumea, izjavio kako preferiraju raditi izravno s “Božjim narodom”.

http://www.thetablet.co.uk/news

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *