Vatikan je konačno kapitulirao pred Pekingom; Zahtijeva da odstupi biskup pred komunističkom zamjenom

Nova objava iz Kine indicira da Vatikan po drugi puta traži od legitimnog biskupa, da odstupi i preda svoju biskupsku stolicu biskupu izabranom od komunističke vlade Kine, a koji je ekskomuniciran 2011 god. nakon što je neovlašteno posvećen bez papinog ovlaštenja (pape Benedikta XVI).

Biskup Peter Zhuang Jianjian iz Shantoua, bio je prisiljen putovati u Peking prošlog prosinca, gdje neimenovani Vatikanski prelat – za koji izvori spekuliraju da bi mogao biti Nadbiskup Claudio Maria Celli, koji je pregovarač između Vatikana i Kine, traži od njega da odstupi sa svoje funkcije i preda je biskupu Josephu Huangu Bingzhangu iz Kineske Patriotske Asocijacije.

Katolički listovi pratili su odnose između Vatikana i Kine od 2016 god., gdje su izvještavali o sve većoj zabrinutosti Kardinala Zena u svezi odnosa sadašnjeg Vatikana prema pravovaljano izabranim biskupima i svećenicima u Kini, gdje se Sveta Stolica zbog boljih političkih odnosa priklanja komunističkoj vladi Kine i prepušta Kineskom režimu biranje biskupa koji su podobni aktualnoj Kineskoj vlasti.

U blogu iz 2016 god., koji više nije dostupan online, Kardinal Zen govori Kineskim Katolicima da ne mogu slijediti papu u njegovom dogovoru sa Pekingom. 

Prema novinaru La Stampe Gianne Valenteu, koji je citirao taj isti post, Kardinal Zen savjetuje vjernicima u Kini da će bilo koji dogovor između Vatikana i Pekinga imati vjerojatno blagoslov današnjeg pape, ali kako svi vjernici ponaosob i prema svojoj savjesti, ne smiju slijediti takav dogovor koji ide protiv vjerskih principa.

Vatikansko najnovije naređenje za 88 godišnjeg biskupa Zhuanga da odstupi, dolazi sa ispraznim riječima Vatikana:

“Delegacija Svete Stolice zahtijeva od biskupa Zhuanga da ide u mirovinu, kao što smo to tražili u pismu od 26 listopada, ali sa jednim dodatkom koji će utješiti starijeg biskupa, da može izabrati tri svećenika za novog biskupa Huanga, nastavlja izvor.”

Ovaj sarkazam Svete Stolice prema pravovjernim biskupima se nastavlja i u drugim mjestima Kine, od kojih se traži ili da preuzmu nižu funkciju zbog novoizabranih biskupa komunističkog režima ili da odstupe sa svog položaja u korist istih.

Prema najnovijim vijestima iz Asia News-a, Sveta Stolica namjerava priznati sedam neovlašteno izabranih biskupa, od kojih su tri već ekskomunicirani od pape Benedikta XVI zbog nedopuštenog zaređenja. 

Istovremeno Vatikan dogovara zbog ovog ustupka sa Kineskom vladom, priznanje novih 20 biskupskih kandidata po volji pape Franje.

Kardinal Zen je predvidio ovaj razvoj događaja proročkim riječima:

“Jednog dana kada se dogovor postigne između Vatikana i Kineske vlade, biti će mir i radost, ali ne očekujte od mene da sudjelujem u ovom slavlju uspostavljanja ove nove Crkve. Nestat ću i početi monaški život u molitvi i pokajanju. Molit ću oproštenje od Pape Benedikta, što nisam bio u stanju učiniti ono što se on nadao da ću moći.”

Molite svi za Kineske Katolike. Svi smo zabrinuti i slomljena srca zbog skandala sadašnjeg papinstva, i njihova patnja je daleko veća od patnji koje će mnogi od nas ikada iskusiti.

https://onepeterfive.com/vatican-finally-capitulates-to-beijing-demands-bishops-step-down-for-communist-appointed-replacements/

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *