Vatikan zanijekao, a sada priznaje postojanje papinske komisije koja preispituje Humanae Vitae

Službenici Kongregacije Svete Stolice za Nauk Vjere priznali su u intervjuu da papinska komisija postoji kako bi provela povijesnu provjeru papinske enciklike Humanae Vitae, prema Kathpress-u, službenoj Austrijskoj agenciji Katoličkih biskupa.

Kathpress izvještava kako su primili potvrdu o postojanju papinske komisije od Msgr. Alejandro Cifres-a, koji je dugo bio zadužen za arhive Kongregacije za Nauk Vjere, a sada radi kao šef ureda.

“Nije sigurno da li će ili neće, nova reinterpretacija “encikličke pilule” Humanae Vitae, doći uskoro iz Vatikana,” naveo je Kathepress prošlog tjedna. 

“Činjenica da komisija u ime pape istražuje porijeklo Humanae Vitae, potvrđena je nedavno od strane agencije Kathpress, preko šefa arhiva Kongregacije za Nauk Vjere Alejandra Cifres-a.”

Humanae Vitae, enciklika objavljena 1968 god., od Pape Pavla VI, slavno obdržava tradicionalna učenja Katoličke Crkve o osudi umjetne oplodnje. 

Ipak, pisanje pape Franje navodi neke Vatikanske teologe da kontriraju enciklici, a Franjo osobno čini se da niječe učenja enciklike o intrinzičkom zlu kontracepcije u tzv. letećim press konferencijama u avionu 2016 god.

Kada je Talijanski novinar Marco Tossati provalio priču o postojanju komisije u svibnju prošle godine, na koju su slijedili članci Maike Hicksona, i  Roberta de Mattei-a, Vatikan nije ništa rekao gotovo cijeli mjesec, a nakon toga je odgovorio nijekanjem postojanja komisije.

Nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Vatikanske Pontifikalne Akademije za život, rekao je za Španjolskom Katoličkom tjedniku Alfa i Omega “Ne postoji nikakva komisija. To je potpuno izmišljeno.”

U intervjuu za CNA Catholic News Agency, Paglia je ponovio svoje nijekanje na još kvalitetniji način tvrdeći kako “ne postoji pontifikalna komisija pozvana da preispita ili drugačije interpretira Humanae Vitae,” ali je dodao da ” trebamo gledati pozitivno na sve ove inicijative koje imaju za cilj studirati i produbiti ovaj dokument za 50 obljetnicu njegove objave.”

 

Svećenik Gilferdo Marengo, koji je identificiran kao šef ove komisije, također je zanijekao postojanje komisije, tvrdeći da je ova priča “imaginarna objava”.

Marengo je ipak priznao da postoji grupa ljudi kojima je povjerena zadaća studiranja Humanae Vitae i prilagođavanja nje novoj papinoj pobudnici Amoris Laetitia. 

Marengo također potpuno podcjenjuje Katoličke moralne dogme, navodeći kako su one samo zapreka svakodnevnom životu, a po njemu imaju jedino mjesto u crkvenoj teologiji. 

Rezime ove priče neminovno ukazuje na zakulisne igre koje vladaju u Vatikanu u ovo vrijeme. Transparentnost informacija koje su dolazile iz Vatikana do sada, točnije dok papa Franjo nije došao na vlast, bila je uvijek očuvana. Sada iz Vatikana redovito dolaze izjave i demanti tih istih izjava, kao da se namjerno pušta informacija i čeka reakcija javnosti, da bi se naknadno sve demantiralo prema potrebi, ovisno o javnom mnijenju. 

https://www.lifesitenews.com/news/vatican-official-admits-that-papal-commission-exists-to-do-historical-revie

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *