Vatikan radi na “Ekumenskom Obredu Mise”, za jedinstveno slavljenje sa Protestantima

Talijanski novinar i Vatikanski ekspert Marco Tosatti objavio je kako je papa Franjo sastavio strogo povjerljivu komisiju sa zadatkom uvođenja nove vrste “mise” koja je prihvatljiva Katolicima, Luteranima i Anglikancima.

Komisija se sastoji od predstavnika sve tri vjeroispovijesti, koji su se obvezali na tajnost.

Novinar, koji je dobro poznat u Italiji zbog svojih izuzetno točnih izvještavanja događaja u Vatikanu, rekao je da je za sada ova vijest samo “glasina”, no njegov izvor je do sada uvijek bio “točan”.

Prema njegovom izvoru, komisija nije našla velike prepreke u nalaženju zajedničkog temelja za “liturgiju riječi”. Tosatti objavljuje: “Nakon ispovijedanja grijeha, molitve oproštenja i recitiranja Glorije, biti će čitanja i Evanđelje.”

Također je rekao da komisija navodno proučava problem Vjerovanja. Protestantske Crkve preferiraju molitvu Apostolskog Vjerovanja, iako priznaju Nicensko Vjerovanje. Katolička Crkva upotrebljava naizmjence oba. Tako da niti ovo neće biti veći problem.

Predstavljanje darova također neće predstavljati veću prepreku ovom projektu.

Prema Tosattiju, centralno pitanje leži u Euharistiji, budući da Katolici shvaćaju Euharistiju temeljno drugačijom od Luterana ili drugih Protestantskih vjeroispovijesti. Katolici vjeruju u Transubstancijaciju (Pretvorbu) i Stvarnu Prisutnost Isusa u Euharistiji, dok Protestanti vjeruju da je to, tek čin sjećanja na Isusa.

Tosatti izvještava da je moguće “riješenje” koje je predstavljeno, da se riječi Posvećenja za vrijeme Euharistijske molitve zamjene tišinom:

Ali kako se zajednička liturgija može slaviti, ako se ona razlikuje u najvažnijem trenutku Mise?

Jedno od ponuđenih rješenja je tišina. To znači da nakon Svet (sanctus), u trenutku u kojem bi za vrijeme Mise svećenik rekao: Oče, ti si doista svet…predvoditelj mise (svećenik) ostao bi u tišini te bi tako svatko u sebi govorio svoju “vlastitu formulu”.

Tišina bi se opet prekinula za vrijeme recitiranja “Oče Naš”. Još uvijek nije jasno kako će se formirati redovi za Sv. Pričest.

U svijetlu ove dobro istražene “glasine”, trebamo se prisjetiti primjedbe Kardinala Francesco Coccopalmiera, bliskog suradnika pape Franje i sadašnjeg Predsjednika Vatikanskog pontifikalnog Koncila za Zakonodavne tekstove. Vatikanski Kardinal je sugerirao da treba prestati razmišljati o Sakramentima tako rigidno kao važećim ili nevažećim. Zbog Ekumenizma, njegovo mišljenje je da trebamo gledati na Sakramente koje bi primali kao “nesavršeno ili djelomično važeće “.

https://veritas-vincit-international.org/2017/06/20/vatican-reportedly-working-on-ecumenical-rite-of-mass-for-joint-worship-with-protestants/

Knjiga Istine nas upozorava: Promjenit će molitvu Vjerovanja i oskvrnut će Euharistiju. Čini se da je proces započeo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *