Vatikan: Sve može, samo da nije Križ

Vatikanska kongregacija za Bogoštovanje i Sakramente zatražila je od svećenika da ove godine poduzmu posebne mjere opreza protiv COVID-19 prilikom pepeljanja na Pepelnicu, 17. veljače, uključujući posipanje pepelom po glavama ljudi, umjesto da naprave znak Križa na čelu ljudi.

Napomena o “pepeljanju u vrijeme pandemije” objavljena je na web stranici kongregacije 12. siječnja i upućuje svećenike da izgovore “molitvu za blagoslov pepela”, a zatim poškrope “pepeo svetom vodom, ne govoreći ništa. “

„Zatim se obraća svima prisutnima i samo jednom izgovara formulu kako je napisana u Rimskom Misalu, primjenjujući je općenito na sve:„ Obratite se i vjerujte u Evanđelje “ili„ Zapamtite da ste prah i u prah ćete se vratiti. ‘”

“Svećenik zatim čisti ruke, stavlja masku za lice i dijeli pepeo onima koji mu dolaze ili, ako je potrebno, odlazi onima koji stoje na njihovim mjestima”, navodi se. “Svećenik uzima pepeo i posipa ih po glavi bez da je išta rekao.”

 

Uobičajena praksa bila bi da svećenik ponovi formulu “Obratite se i vjerujte u Evanđelje” ili “Zapamtite da ste prah i u prah ćete se vratiti” – svakoj osobi dok joj sa pepelom ucrta znak Križa na čelu.

Latinska, talijanska, francuska, njemačka, španjolska i portugalska verzija imaju bilješku, gdje također preciziraju da maska ​​treba pokriti svećenikov “nos i usta”, tako da im ne bi slučajno palo na pamet da slobodno dišu, a kamoli da nekome kažu da se obrati i vjeruje u Evanđelje.

One Comment

 1. Jadranka

  Hvaljen Isus i Marija!

  Predragi, hvala vam za Istinu koju širite i za koju se borite!
  Ovo što šaljem korespondira sa sadržajima koje objavljujete. Ovaj tekst izrekao je sveti Ivan Pavao II 1976 u USA još kao kard. Wojtyla, a realizira se sada u cijelome svijetu.
  Bilo bi dobro da što veći broj ljudi to zna, da im pomogne razumjeti sadašnju situaciju u Crkvi i svijetu.

  Srdačno, u Isusu i Mariji !

  SLIJEDI TEKST PROROŠTVA:

  “Nalazimo se pred najvećim sukobom koji je ikada preživjelo čovječanstvo. Ne vjerujem da su široki krugovi američkog društva, kao ni najširi krugovi kršćanskih zajednica toga u potpunosti svjesni. Nalazimo se pred posljednjom konfrontacijom između Crkve i anticrkve, Evanđelja i njegova osporavanja. Ta je konfrontacija upisana u planove Božje Providnosti; to je vrijeme iskušenja, u koje mora ući Crkva, a posebice poljska. To je iskušenje ne samo našega naroda i Crkve. To je u određenom smislu test dvijetisućljetne kršćanske kulture i civilizacije sa svim njezinim posljedicama: ljudskim dostojanstvom, pravima osoba, pravima zajednica i naroda.”
  Kard. Karol Wojtyla, u kolovozu 1976. SAD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *