Vatikan: U Redu Posvećenih Djevica više ne moraju biti djevice

VATIKANSKI GRAD, 11. srpnja 2018. ( LifeSiteNews ) – Žene koje žele pristupiti Redu posvećenih Djevica više neće morati biti djevice, prema novim smjernicama za taj poziv.

Nova Uputa za Red Djevica “Ecclesiae Sponsae Imago – Slika Crkve Zaručnice”, objavljena 4. srpnja od strane Kongregacije za Posvećeni i Apostolski život, kaže kako se poziv na trajnu čednost kroz posvećeni život žena koje žive u svijetu, ne može svesti isključivo na “simbol tjelesnog integriteta”.

Stoga, instrukcije nastavljaju : “… držati svoje tijelo u savršenoj uzdržljivosti ili prakticiranje vrline čistoće na uzorni način, mada su od velike važnosti za poziv, nije esencijalni preduvjet, koji i kada ga nema ne sprječava posvećenje” (ESI, 88).

  
Ipak, niti jednoj ženi koja je ikada bila u braku nije dopušteno da se pridruži ovom redu.
Kanonski odvjetnik Ed Peters ukazao je na paradoks . “Sada, prema osnovnim uvjetima smjernica, Blažena Djevica Marija – arhetip djevičanstva posvećenog Bogu, ne bi bila kvalificirana za primanje u red djevica, već Marija Magdalena kao primjer žena koje su, Božjom Milosti, odbacile promiskuitetni život.

“Nešto je ozbiljno poremećeno u tim preporukama”.
“Bez djevičanstva, nema niti Reda Djevica“.

Tu nailazimo na problem novih smjernica:  ne-djevicama dopušteno je pridružiti se Redu djevica.
“Bez djevičanstva više nema poziva Red Djevica“, rekla je Therese Ivers za LifeSiteNews.

Ivers je američka kanonska odvjetnica koju je Vatikan prepoznao kao stručnjakinju za posvećeni život, a ujedno je i član istog Reda Djevica.
Ona kaže da bez nevinosti kao preduvjeta za primitak u Red, “nema više sličnosti” niti ” kontinuiteta” sa redom, kao što je bilo u prošlosti i od 1970. godine.

  
“Bez obzira što je ured za Posvećeni Život zamislio kod Reda Djevica, toga nije postojalo prije ovih novih Instrukcija”, nastavila je.
Ed Peters je nazvao stavak 88, novih smjernica, koji dopušta primanje ne-djevica  “jednostavno nevjerojatnim”.

“Prema njima – smjernicama- mnoge žene, koje su bile u seksualnim odnosima, sada imaju pravo posvetiti se upravo kao djevice”.
Peters je rekao da je do sada nevinost bila potrebna kao uvjet za posvećenje u Red Posvećenih Djevica.

“Djevičanstvo se gubi samo kad postoji voljna spolna aktivnost”
Ivers je rekla za LifeSiteNews, da postoji puno pomutnje o tome što je stvarno djevičanstvo.

“Za katolike, djevičanstvo nije definirano kao” fizički integritet “(himena)”, rekla je. “Djevičanstvo je izgubljeno samo kada postoji voljna (svjesna) spolna aktivnost”.

Bez obzira je li je to voljno spolno djelovanje učinjeno samostalno ili s drugom osobom, “nevinost je nepovratno izgubljena”.
Ivers je objasnila da je “duhovno djevičanstvo” također često pogrešno shvaćeno.

Duhovno djevičanstvo nije puka namjera živjeti časno ili ostati djevica do braka, nego “kada osoba namjerava dati djevičanstvo Gospodinu radi Kraljevstva Božjega”.

Ova odlučnost da se ostane djevica za Krista – ne iz nekog drugog razloga – također je prepoznata kao “vrlina djevičanstva” kada se kombinira s nepostojanjem iskustva spolne aktivnosti.

Posvećeno djevičanstvo je mistični brak djevice Kristu, koji uključuje neraskidivu vezu.
Izvor koji nam je govorio samo pod uvjetom anonimnosti rekao je za LifeSiteNews, kako su nove smjernice napad na ovaj Red, na brak i na samu Crkvu.

Posebno je uznemirujuća odluka kojom se posvećena djevica može odreći svojih zavjeta kad god želi, što znači da brak i seks ostaju opcija.
“Posvećene djevice su živo utjelovljenje Crkve”.

“Biti posvećena djevica znači biti nevjesta Krista. Ovo je jedini poziv koji ima neraskidivu bračnu vezu s Kristom.
Sada mi zapravo govorimo da se Krist može razvesti?

https://www.lifesitenews.com/news/vatican-consecrated-virgins-no-longer-have-to-be-virgins

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *