Vatikanom odjekuje: Papa Franjo nastoji ukinuti dozvolu za Latinsku Misu

Izvori unutar Vatikana sugeriraju kako papa Franjo nastoji ukinuti univerzalnu dozvolu Pape Benedikta XVI svećenicima da govore Tradicionalnu Latinsku Misu, također poznatu kao izvanredni oblik Mise. I dok je ovaj slijed događaja u skladu sa dosadašnjim promjenama pape Franje koji je učestalo izražavao svoje neslaganje za Tradicionalnu Latinsku Misu, pogotovo među mladim ljudima, do sada nije bilo otvorene polemike na tu temu.

Izvori iz Rima za Life Site News prošlog tjedna, su čuli da liberalni prelati unutar Kongregacije za Nauk Vjere razmatraju plan opisan papi Franji kojim bi izašli na kraj sa poznatim dokumentom Pape Benedikta XVI, koji daje svećenicima slobodu održavanja drevnog obreda Mise.

Katolički tradicionalisti upravo su slavili desetu godišnjicu dokumenta Summorum Pontificum. Papa Benedikt XVI objavio ju je 2007 god. odobravajući svim svećenicima latinskog obreda dozvolu da održavaju Tradicionalnu Latinsku Misu bez traženja dozvole od njihovih biskupa, ukidajući na taj način zabranu postavljenu njima od drugog Vatikanskog Koncila.

Motu proprio izbezumila je liberalne biskupe jer im je oduzela vlast da zabrane Tradicionalnu Latinsku Misu, kako su inače često činili. Do tada su svećenici trebali dopuštenje biskupa za održavanje Tradiconalne Latinske Mise.

Summorum pontificum nadalje pojašnjava da ako grupa vjernika želi Tradicionalnu Latinsku Misu svećenik treba spremno pristati na njihov zahtijev.

Ovi planovi su gotovo identični komentarima Andrea Grilla profesora Pontifikalnog Atheneuma Sv. Anselma u Rimu, koji su objavljeni u francuskom La Croix-u ranije ovog mjeseca. Grillo je objavio knjigu protiv Summorum Pontificuma prije nego je papin dokument objavljen.

Govoreći za La Croix, Grillo je rekao kako Franjo razmatra ukinuti Summorum Pontificum. Prema Grillu , jednom kada Vatikan postavi Društvo Svetog Pia X za Osobnu Prelaturu, Rimski obred biti će rezerviran samo unutar ove strukture.“Ali Franjo neće to učiniti dok god je Benedikt XVI živ.”!!!

Plan uključuje stvaranje dogovora sa Društvom Sv. Pia X (SSPX), koji bi izdvojio one Katolike koji žele Tradicionalnu Latinsku Misu prema SSPX-u. Prema njima to bi uvelike smanjilo pristup takvim Misama budući da nema niti približno dovoljno SSPX svećenika koji bi omogućili Tradicionalnu Latinsku Misu takvim vjernicima. Prema izvoru Life Site Newsa čini se da je i smjena Kardinala Mullera u Kongregaciji za Nauk Vjere povezana s ovim, budući da je on pisao pismo vođi SSPX reda biskupu Fellay-u, kojim je prema izvoru ugrožen dogovor između Vatikana i reda SSPX. Izvor sugerira da je možda Muller napisao pismo jer je znao što Franjo namjerava, te je želio izbjeći plan kojim bi se pokopao Summorum pontificum zajedno sa Benediktom.

https://www.lifesitenews.com/news/vatican-rumblings-pope-francis-aiming-to-end-latin-mass-permission

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *