Vatikanska izjava suprotna izjavi kardinala Zena

Nova izjava Službe za tisak Svete Stolice danas pokazuje da, unatoč suprotnim tvrdnjama kineskog Kardinala, papa Franjo je potpuno svjestan i odobrava nedavne diplomatske korake koje je poduzeo Vatikan kako bi udobrovoljio Kinesku vladu.

Jučer smo izvijestili da je Kardinal Josip Zen, biskup – emeritus Hong Konga, objavio izjavu koja objašnjava nedavne događaje u Kinesko – Vatikanskim odnosima iz njegove perspektive, uključujući njegov nedavni sastanak s papom 12. siječnja. O tom susretu, kardinal Zen je iznio:

„Razgovor je trajao oko pola sata. Bio sam prilično ne tečan u govoru, ali mislim da sam uspio prenijeti Svetom Ocu brige njegove vjerne djece u Kini.

Najvažnije pitanje koje sam postavio Svetom Ocu (koje je također bilo u pismu) bilo je, da li je imao vremena “razmatrati situaciju u Kini” (kako je obećao nadbiskupu Saviu Honu). Unatoč opasnosti od optuživanja za kršenje povjerljivosti, odlučio sam vam reći što je Njegova Svetost rekla: “Da, rekao sam im (njegovim suradnicima u Svetoj Stolici) da ne stvaraju drugi slučaj Mindszenty!” Bio sam tamo u nazočnosti Svetog Oca, predstavljajući moju braću koja trpe u Kini. Njegove riječi treba s pravom razumjeti kao utjehu i ohrabrenje za njih više nego za mene.

Mislim da je najvjerodostojnije i prikladno za Svetog Oca da je upotrijebio ovaj povijesni referent na Kardinala Josefa Mindszentya, jednog od junaka naše vjere.

 (Kardinal Josef Mindszenty bio je Primat Mađarske pod komunističkim progonstvom, koji je pretrpio mnogo godina zatvora, a tijekom kratkotrajne revolucije 1956. godine pobunjenici su ga oslobodili iz zatvora, i prije nego je Crvena Armija skršila revoluciju, sklonio se u Američko veleposlanstvo. Pod pritiskom nove Mađarske Vlade, naređeno mu je od Svete Stolice da napusti svoju zemlju, a odmah je imenovan nasljednik, koji je bio po volji komunističke vlade.)

Ovom objavom nadam se da sam zadovoljio legitimno “pravo da znaju” mediji i moja braća u Kini.“

Međutim, Zen je ponovo objasnio da unatoč “utjesi i ohrabrenju” koje je našao u papinim riječima, zahtjev Vatikana da zamijeni određene legitimne Kineske biskupe s onima koje je imenovala vlada je jako ozbiljan problem:

Dakle, da li mislim da Vatikan prodaje Katoličku crkvu u Kini? Da, svakako, ako idu u smjeru koji je očigledan iz svega što rade posljednjih godina i mjeseci.

Dojam njegove sveukupne procjene jest da su za kompromise između Vatikana i Pekinga – kompromise koje Zen suprotstavlja – krivci vatikanski diplomati, a ne papa.

Neposredno nakon što je njegova izjava počela kružiti,  Crux, Američki Katolički outlet za novosti, kojega mnogi vide kao virtualnu propagandnu ruku papinog dnevnog reda “reforme”, izbacio je uradak naslova: ” Kardinal Zen napada Vatikanska nastojanja da se rehabilitiraju Kineski biskupi koje je imenovala vlada “.

Takav hrabar naslov – koji je gotovo odmah izazvao bijes od Katolika koji su zabrinuti zbog nevolja vjernika u Kini – bio je možda prvi pokazatelj kako je Vatikan gledao na Zenovu izjavu.

Današnja izjava Svete Stolice bila je više manje izravna pljuska u lice kardinala Zena:

Pozivajući se na široko rasprostranjene vijesti o pretpostavljenoj razlici u mislima i djelovanju između Svetog Oca i njegovih suradnika u Rimskoj kuriji o pitanjima koja se odnose na Kinu, mogu navesti sljedeće:

“Papa je u stalnom kontaktu sa svojim suradnicima, posebno u Tajništvu države, o Kineskim pitanjima, i vjerno i detaljno je informiran o situaciji Katoličke Crkve u Kini i o koracima u dijalogu koji je u tijeku između Svete Stolice i Narodne Republike Kine, što on prati s posebnom pažnjom. Stoga je iznenađujuće i žalosno da suprotno potvrđuju ljudi u Crkvi, potičući tako zbunjenost i kontroverzu.”

Drugim riječima, Nemojte slušati starog Kineskog Kardinala koji ometa proces, jer je zabrinut zbog svog naroda koji jednostavno pokušava živjeti svoju vjeru bez komunističkih uplitanja. Papa je u skladu s aktualnom Vatikanskom politikom i potpuno je odobrava. 

Katolici, imajte na umu.

https://onepeterfive.com/vatican-issues-statement-contradicting-cardinal-zen/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *