Vatikanska taktika u sovjetskoj maniri zatiranja disidenata potiče sumnju i porugu

Vatikan je ukazao kako će usvojiti taktiku ljevičarskih aktivista i nastojati utišati glasove onih koji se ne slažu s planovima trenutnog pontifikata.

Zaključni dokument sinode o mladima predlaže sustav koji će “certificirati” katoličke web stranice kako bi se suprotstavio onome što smatra “lažnim vijestima o Crkvi”.

“Završni dokument sa Sinode 2018 sugerira da u digitalnom dobu postoji potreba za certifikacijom katoličkih web stranica kako bi se provjerilo jesu li grupe zapravo katoličke”, napisao je Christopher White.

Zainteresirani vatikanski promatrači brzo su se fokusirali na zabrinjavajući prijedlog ugrađen u stavak 146 zaključnog dokumenta sinode mladih, videći u njemu dio trajnog napora progresivnih snaga unutar Crkve kako bi se riješile kritičara zatvarajući konzervativne katoličke web stranice.

Mnogi kažu da je čudnovat.

“Drugim riječima,” objavio je na Tweeteru Thomas Peters, “Austen Ivereigh i ostali Franjini pomagači prelaze sa blokiranja tweetova svih onih s kojima se ne slažu na blokiranje njihovih web stranica.”

“Da, to će se dogoditi”, napisao je o. Ivan Zuhlsdorf na njegovom Blog o. Z-a. “I pogodite tko će biti odgovoran za takvo što.”

Zuhlsdorf je predvidio da će takva mjera potaknuti upravo suprotan učinak, probuditi konzervativnog usnulog diva, pokrećući mnoge kritičke glasove.

“Ako žele spoznati značenje totalnog, neograničenog i asimetričnog ratovanja, neka samo pokušaju”, nastavio je. “Neće znati što ih je pogodilo.”

Vatikanska pošta, twitter stranica koja često daje duhovite poglede na vatikanske pogreške, odmah je prepoznala inherentnu opasnost u takvome planu i dala jezgrovit, no papren odgovor:

Vatikan predlaže sustav koji bi certificirao katoličke web stranice.

No, ne govori se o sustavu koji bi certificirao koji pape su katolici.

 

Vatikan želi potpunu kontrolu poruka katolicima

Vatikan se još uvijek oporavlja dva mjeseca nakon što je bivši papinski nuncij Carlo Maria Vigano objavio njegovo prvo svjedočanstvo otkrivajući skandalozne detalje o postupanju hijerarhije u pogledu desetljeća homoseksualnoga zlostavljanja sjemeništaraca i adolescenata od strane kardinala Theodora McCarricka.

Viganoova istinita priznanja smatrana su izdajom od strane progresivnih prelata koji žele učiniti homoseksualnost u potpunosti prihvatljivom i normalizirati je unutar Crkve.

 

Vatikanski prijedlog certifikacije otvara brojna pitanja

“Vatikanski čelnici sada traže cenzuru katolika na internetu koji ne ispunjavaju uvjete za njihovo odobrenje. Cenzura bi došla kroz neizdavanje službenog certifikata Svete Stolice”, objasnio je Michael Voris na churchmilitant.com.

Iako detalji o tome kako će taj proces funkcionirati nisu otkriveni, “Ono što je jasno je da lideri u Vatikanu osjećaju pritisak i zabrinuti su zbog toga što i dalje gube kontrolu nad njihovoj pažljivo konstruiranoj verziji priče”, rekao je Voris.

Voris je zatim ponudio litaniju važnih pitanja koje je otvorio prijedlog sa sinode:

  • Koji bi bili kriteriji za primjenu i dobivanje certifikata?
  • Koliko web stranica bi steklo uvjete?
  • Ima li Vatikanski ured za komunikacije dovoljno zaposlenika koji tečno govore više jezika kako bi pregledali svaku web stranicu tijekom prijave?
  • Koliko često će se provoditi proces recertifikacije?
  • Hoće li proces recertifikacije uopće postojati?
  • Kako bi funkcionirao mehanizam za opoziv već odobrenog certifikata? (Pretpostavka je da certificiranje ne bi bilo trajno, no čak i to je pretpostavka.)
  • Hoće li se “certificiranje” primjenjivati samo na objave koje su označene kao vijesti ili će se proširili na komentare?
  • I ako bi komentari bili uključeni, bi li izdavatelji certifikata iz Vatikana bili dovoljno osposobljeni za kulturološke nijanse i društvene prilike kako bi donijeli stav o komentaru?
  • Ako je za određeni komentar o temama koje se odnose na pitanja vrijedna objave utvrđeno da nije u limitima vatikanske policije za toleranciju i certifikaciju, bi li takav primjer pokrenuo automatsko ukidanje certifikata?
  • Ako ne, koliko bi “prilika” bilo dano prije nego što se certifikacija povuče?

Objašnjavajući kako će se morati svakodnevno pregledavati tisuće članaka na mnogim jezicima, Voris napominje da bi birokratska agencija “mastodont” morala biti stvorena kako bi se nosila s razinom posla.

Voris smatra da je uključivanje nepraktičnog prijedloga u završni dokument sinode kao slabo prikriveni trik. “Pravi razlog da se ovo prezentira u službenim crkvenim dokumentima je zato što stvara dojam da su neke katoličke web stranice jednostavno nepouzdane i da ih ne treba slijediti”.

 

Višestruki napad?

Prijedlog dolazi u vrijeme kada druge snage unutar Crkve pokreću kampanju za zatvaranje konzervativnih web stranica.

Isusovac o. James Martin nedavno je “pozvao svojih gotovo milijun sljedbenika društvenih mreža da traže od Facebook-a i Twitter-a da zatvore LifeSite i Church Militant“, donosi Austin Ruse, predsjednik C-fama, u časopisu Crisis Magazine. “Također je pozvao svoje sljedbenike da se žale svojim biskupima. On, također, vjeruje da te grupe moraju biti ušutkane.”

“Martin optužuje da izvori poput Church Militant i LifeSitea nisu ništa više nego rulja s društvenih medija poslana da uznemiravaju nevine”, nastavio je Ruse. “Međutim, uzimajući u obzir Facebook i Twitter, prisutnost o. Martina na društvenim medijima dvostruko je veća od Church Militant-a, LifeSite i Lepanta zajedno. A Martin nikad nije oklijevao pustiti s lanca njegovu ponekad prijeteću rulju s društvenih mrežu.”

“Podizanje lažnih optužbi česta je taktika o. Martina”, dodao je.

https://www.lifesitenews.com/news/vaticans-proposed-soviet-style-tactic-to-quash-dissent-invites-questions-de

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *