Vatikanski magazin optužuje Katolike za “mržnju” jer podupiru Trump-a.

Rim, 13. 07. 2017., Konzervativni Katolici u Sjedinjenim Državama stvorili su tzv. “ekumenizam mržnje” sa Evangeličkim protestantima zbog svoje potpore Predsjedniku Trump-u i njegovoj politici, tvrdi Talijanski Isusovački magazin, koji je prethodno pregledan od Vatikana kako bi dobio dozvolu za objavljivanje.

Članak objavljen 13. 07., u La Civilta Cattolica tvrdi kako pojedini U.S. Katolici grade vezu sa fundamentalnim Evangelicima za političke ciljeve koji pokazuju “ogromnu razliku” sa papom Franjom.

“Približavajući se vrijednostima fundamentalizma, čudan oblik iznenađujućeg ekumenizma se razvija između Evangeličkih fundamentalista i Katolika Integralista koji su privučeni istom željom za religijskim utjecajem u političkoj sferi,” naglašava članak.

“Pojedini od njih koji kažu za sebe da su katolici prezentiraju se na način koji je do nedavno bio nepoznat u njihovoj tradiciji uz upotrebljavanje tonova koji su mnogo više bliži Evangelicima. 

“Oni su definirani kao glasači tradicionalnih vrijednosti dok god je u pitanju privlačenje elektorske mase glasača.”

“Postoji dobro definiran svijet Ekumenske konvergencije (usklađivanja) između grupa koje su paradoksno suparnici kada je u pitanju pripadnost vjeri. Ovaj susret zbog zajedničkih ciljeva dogodio se oko tema kao što su abortusi, istospolni brakovi, vjeronauka u školama i drugih pitanja koja se općenito odnose na moral i vrijednosti usko povezane s njim. I Evangelici i Katolički Integralisti osuđuju tradicionalni ekumenizam, a ipak promoviraju ekumenizam konflikta koji ih ujedinjuje u nostalgičnom snu Teokratskog tipa države (gdje nema podjele na svjetovnu i duhovnu vlast nego se sva vlast temelji na strogom tumačenju vjerske doktrine – vlast u srednjem vijeku)”, dodaje.

Autori ovog članka su dva bliska suradnika Pape Franje, glavni urednik Isusovac Fr. Antonio Spadaro i Marcelo Figueroa, Argentinski prezbiterijski pastor koji vodi svoje izdanje u Vatikanskom listu L, Osservatore Romano.

Spadaro i Figueroa izjavljuju da je “najopasnija vjerojatnost ovog čudnog ekumenizma ksenofobna i islamofobna vizija koja želi zidove i čišćenje putem deportacija”.

“Riječ ekumenizam transformira se u paradox, “ekumenizam mržnje”, izjavljuju urednici.

“Jasno postoji velika razlika između ova dva koncepta i ekumenizma koji upotrebljava papa Franjo sa raznim Kršćanskim tijelima i vjeroispovijestima. Njegov ekumenizam se razvija pod: uključivanjem, mirom, susretima i mostovima,” dodaje pisac.

Pisci posebno ističu U.S. Katoličku službu za vijesti Church Militant koju vodi Michael Voris kao primjer koji oni nazivaju “ratni i vojnički pristup”, koji forsira teologiju u politiku.

“Franjo želi prekinuti organsku vezu između kulture, politike, institucija i Crkve. Duhovnost se ne može vezati za vlade ili vojne saveze jer to je služba svih muškaraca i žena. Religija ne može smatrati pojedine ljude zakletim neprijateljima niti druge vječnim prijateljima. Religija ne smije postati čuvarom dominantnih klasa. Ipak, ovo postaje vrlo dinamično, sa lažnim teološkim okusom koji pokušava nametnuti svoj vlastiti zakon i logiku u političkoj sferi,” napisali su.

Tradicionalni Katolički blog Rorate Caeli nazvao je ovaj članak “bez presedana” u svojim “ambicijama”.

“Obzirom na njegovu prirodu koja je bez presedana sa direktnim napadom koji čini na Sjedinjene Države, njenu trenutačnu administraciju (uključujući Predsjednika Trumpa i Stevea Bannona, jednog od Predsjedničkih najviših savjetnika), Američke evangeliste, Konzervativne katolike u Sjedinjenim državama (i europi i africi, koji su zabrinuti sa porastom Islamizma), te čak i na pojedine web stranice i osobe (Church Militant i Michaela Vorisa), ambicije ovog članka su u najmanju ruku “nevjerojatne”, navodi blog.

Dopisnik iz Vatikana Francis Rocca za časopis Wall Street,  navodi da je malo vjerojatno da su autori napisali taj članak bez papinog dopuštenja.

www.lifesitenews.com/news/u.s.-catholics-and-evangelicals-supporting-trump-are-fostering-an-ecumenism

Svi argumenti koje u tekstu navode Spadaro i Figueroa kao i obično predstavljaju papine riječi, dok se on (Franjo) skriva iza svojih podanika, ispitujući uvijek nakon svake izjave, koliko će to negodovanja stvoriti, a nakon toga još malo dalje. 

Knjiga Istine navodi da će tako suptilno biti preuzimanje svih vodećih mjesta u Crkvi – bez objašnjenja, kao i stvaranje jedne svjetske religije. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *