Vatikanski muzej posuđuje sveto ruho modnoj reviji koja prikazuje žensku svećeničku odjeću

Vatikan je posudio zbirku povijesnog liturgijskog ruha i drugih sakralnih predmeta iz sakristije Sikstinske kapele njujorškoj galeriji za sekularnu izložbu. Dok mnogi katolici smatraju uključivanje vatikanskih predmeta gotovo svetogrđem, vatikanski kardinal brani takvu odluku.

Događaj koji se održava od 10. svibnja do 8. listopada u Muzeju umjetnosti Metropolitan naslovljen je Nebeska tijela: moda i katolička mašta.

Šou uključuje izložbu ženskih haljina po uzoru na svećeničko i biskupsko ruho. Uključuje i haljinu koja prikazuje golog Adama i Evu. Također uključuje žensku haljinu po uzoru na redovničko odijelo časnih sestara, s lažnom krunicom kao dio dizajna.

Uključena je i ženska odjeća s kratkom crnom suknjom s provokativnim gornjim dijelom bez rukava i bez pokrivanja ramena s ikonom Gospe s Djetetom Isusom.

Mnoge su predmete kreirali modni dizajneri koji kažu da su katolici. Gospa od Fatime naglasila je skromnost odijevanja kada se ukazala 1917. trima pastirićima, upozoravajući ih kako će se “uvesti određena moda koje će jako vrijeđati našega Gospodina”.

Drugi odjevni predmet kojeg bi trebali nositi muškarci imitira papinsku regaliju, uključujući mitru (ceremonijalno pokrivalo za glavu).

Andrew Bolton, glavni kustos Muzeja, objasnio je u promotivnom videu da “dizajn zasigurno gravitira prema vjerskim motivima kako bi provocirao”.

Izložba ima za cilj “ispitati kontinuirani angažman mode s predanošću i tradicijama katolicizma”, navodi se u pregledu izložbe na web stranici Muzeja.

“Kao kamen temeljac izložbe, papinske halje i oprema iz sakristije Sikstinske kapele, od kojih mnogi predmeti nikada nisu viđeni izvan Vatikana, bit će izloženi”, dodaje se u pregledu.

Kardinal Gianfranco Ravasi, vatikanski “ministar kulture”, branio je svoju odluku o davanju posvećenog ruha za potrebe sekularnog događaja. Zanijekao je da je sudjelovanje Vatikana na šou “nepodesno”, izvijestila je 10. travnja njemačka biskupska web stranica Katholisch.de.

Kardinal je rekao da može postojati dijalog između Crkve i modnog svijeta ljepote. Dao je esej katalogu izložbe.

Prema Ravasiju, moda je važan oblik današnje komunikacije. Dok izložba prikazuje luksuzne predmete – koji nisu dio crkvenog života – Ravasi objašnjava da Crkva ipak mora pokušati ući u “onaj dio drugog svijeta gdje postoji zlo”.

Ravasi, koji je predsjednik Papinskog vijeća za kulturu, poslao je u New York više od 50 glavnih djela iz zbirke Vatikana.

Vatikan je na ovu umjetničku izložbu poslao sljedeće vjerske predmete, prema članku iz Voguea:

Odjeća potječe od sredine 18. do početka 21. stoljeća, a obuhvaćaju više od 15 pontifikata. Najstariji je plašt kojeg je nosio Benedikt XIV., a najnoviji je par crvenih cipela koje je nosio Sv. Ivan Pavao II. Nekoliko predmeta nikada nije bilo izvan Vatikana, uključujući 12 odijela koje je naručila Marija Karolina Austrijska za papu Pija IX. Sredinom 19. stoljeća 15 je žena krojilo više od 16 godina. “Među najvažnijim predmetima, dodao je, bit će i papinska tiara koju je istom papi Piju IX., darovala španjolska kraljica Izabela II. koja sadrži 19.000 komada dragocjenog kamenja i 18.000 dijamanata.

Modna izložba omogućena je uz pomoć modne tvrtke Versace, čiji je osnivač, Gianni Versace, bio LGBT ikona.

https://www.lifesitenews.com/news/vatican-lends-sacred-vestments-to-blasphemous-fashion-show

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *