Vatikanski stručnjaci: Napad na celibat je sljedeći

S obzirom na nadolazeću Sinodu mladih 2018., kao i Pan-Amazonsku Sinodu 2019., sada možemo saznati više od dva vatikanskog stručnjaka koji predviđaju da će prava tema tih sinoda biti svećenički celibat i njegov korak-po-korak proces ukidanja. Dva novinara – Edward Pentin i Julije Müller-Meiningen imaju sasvim različite pozadine, ali dolaze do istog dobro obrazloženog zaključka.

Müller-Meiningen, pišući za njemački dnevnik Die Zeit u svom religijskom odjeljku Christ & Welt, govori o petoj godišnjici Franjinog papinstva i o tome kako Franjo pokušava promijeniti Crkvu. Kao što kaže njemački novinar, Franjo je odabrao da promijeni Crkvu, ne uz pomoć metode šokiranja i straha, već u sporom procesu, “uvodi početni proces” i onda pušta Crkvu da sama poduzme korake, time navodno “držeći Crkvu zajedno”.

Papa Franjo je uveo u Crkvu “elemente s revolucionarnim potencijalom”, pri čemu papa naizgled ne donosi odluke “odozgo prema dolje”, nego je sama Crkva odlučila. Ovo, kaže Müller-Meiningen, postaje jasno kada se gleda na moralno poučavanje pape. Prvo, postoji novi pristup “ponovno vjenčanim razvodima“, a onda, kaže novinar, “napad na celibat”.

Opisujući papu kao “lukavog taktičara” koji ukida “apsolutne moralne norme” Müller-Meiningen kaže da je papa također upotrijebio u slučaju braka, „trik” da mu prisutni biskupi na Sinodi za obitelj poklone na „srebrnom tanjuru” dopuštanje Svete Pričesti za “ponovno vjenčane”.

Evo još nekih važnih riječi koje piše Müller-Meiningen: „Dakle, kurs za budućnost je postavljen.” Ovaj novi princip, da se norma ne treba više primjenjivati na svakom pojedinačnom slučaju, sada se može primijeniti na homoseksualne parove, kontracepciju, kao i ženske svećenike, objašnjava novinar. Opisuje “napad na celibat” kao “dominantnu temu drugog dijela papinstva”. Ovdje se novinar referira na intervju Die Zeitu u kojemu je papa Franjo 2017. godine već otvorio mogućnost da se zarede oženjeni, ali “prokušani” muškarci (“viri probati”).

Ali više od toga; prema dobro obaviještenom Müller-Meiningen „pripreme za to uopće nisu nejasne, već umjesto toga, slijedi konkretan raspored. Kao što kaže, već se raspisuju upitnici diljem svijeta u pripremi nadolazeću Sinodu mladih koja će također raspravljati o pitanjima zvanja. “Među tim pitanjima postavlja se i pitanje treba li se ženiti ili treba celibat za svećeničku službu”. Novinar nastavlja i kaže da bi se “glavna rasprava mogla održati na Pan-Amazonskoj Sinodi koja će se voditi u Vatikanu”. Amazonska regija bi se „mogla pretvoriti u eksperimentalnu regiju za cijelu Crkvu“, objašnjava Müller-Meiningen, budući da regija trenutačno ima vrlo malo svećenika.

Uz ovaj opis nadolazećeg dnevnog reda, njemački novinar također daje druge razloge zašto se može očekivati ​​da se ova tema pojavi. Prvo se odnosi na nedavne primjedbe kardinala Beniamina Stelle, prefekta Kongregacije za svećenstvo, koji je ukazao na moguće otvaranje prema širem regrutiranju i prijemu oženjenih svećenika.

Drugo, spominje važnu ulogu kardinala Claudia Hummesa koji je već 2016. godine dao neke kritičke primjedbe o svećeničkom celibatu. Kako Müller-Meiningen ističe, isti taj kardinal je pomogao Franji odabrati njegovo papinsko ime (“Franjo”) i stajao je pored njega u loži Svetog Petra na dan Bergogliojeva izbora; on je sada i predsjednik Repama, Amazonske mreže Brazilske biskupske konferencije, i baš on je dao glavna nadahnuća nadolazećoj Pan-Amazonskoj Sinodi.

https://onepeterfive.com/vatican-specialists-attack-celibacy-next/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *