Vatikanski teolog: Njemački plan međupričešćivanja je “nesmotren” i “kvaran”

Njemački teolog i član vatikanskog Međunarodnog teološkog povjerenstva snažno je kritizirao u nedavnom intervjuu njemački letak o međupričešćivanju kojeg je već 20. veljače odobrila većina njemačkih biskupa. Ovaj letak naziva “nezakonitim”, “nesmotrenim” i “kvarnim”.

Dana 25. svibnja, domradio.de, radio stanica biskupije Köln, objavila je intervju s profesorom Karl-Heinzom Menkeom koji je katolički svećenik i umirovljeni profesor dogmatske teologije na Sveučilištu u Bonnu u Njemačkoj. Menke je također, od 2014. godine, član vatikanskog Međunarodnog teološkog povjerenstva. U ovom novom intervjuu, on pokazuje malo razumijevanja ili odobravanja za nedavnu odluku njemačkih biskupa da prime protestantske supružnike Katolika, pod određenim uvjetima, na svetu Pričest. Biskupi su “trebali poštedjeti njemačku crkvu ove polarizirajuće borbe”, kaže on. Željeti regulirati više od onoga što je već regulirano i dozvoljeno u određenim “izvanrednim situacijama”, u Menkeovim je očima, “nesmotreno”.

Štoviše, Menke također otkriva da je pročitao ovaj njemački letak o međupričešćivanju – koji još uvijek nije objavljen, zbog otpora sedam njemačkih biskupa ovoj stvari – i dodaje: “Ako bih morao teološki ocjenjivati ​​ovaj rad, procijenio bih ga kao nezadovoljavajućeg [“mangelhaft” – ocjena 5 u Njemačkoj, nezadovoljavajuća ocjena, koja bi bila ekvivalentna jedinici u Hrvatskoj]. “Prema viđenju ovog vatikanskog teologa” nedostaje temeljni odraz razlika između Sakramentalnog shvaćanja Crkve među Katolicima i ne-sakramentalnog shvaćanja Crkve među protestantima.” “Nedostaje jasan opis razlike između [protestantske] posljednje večere […] i [katoličke] Euharistije,” dodaje.

Menke objašnjava da protestanti u posljednjoj večeri vide “sliku momenta opravdanja” samom milošću”, dok je katoličko razumijevanje Euharistije vezano za “vjersku zajednicu s lokalnim biskupom i Papom”. Osim toga, njemački teolog primjećuje “nedostatak razmišljanja” o problemu gdje je katoličkim supružnicima iz takvog miješanog braka i dalje zabranjeno primati posljednju večeru protestanata – “da ne spominjemo posljedice za djecu takvih mješovitih brakova i njihovu vezu s Crkvom.”

Kao i drugi prije njega u ovoj raspravi, Menke naglašava da “se onaj koji je primio Sakrament Svete Euharistije javno identificira s onom zajednicom u kojoj ide na Pričest”. To se odnosi i na protestantske supružnike, kaže on, dodajući kako “to nije potrebno dalje objašnjavati.”

Profesor Menke se boji da ta nova njemačka pravila o međupričešćivanju zbunjuju jednostavne vjernike

koji nisu dovoljno formirani u teologiji kako bi razlikovali poziv protestantskom supružniku takvog miješanog braka u Sakrament Euharistije od poziva Katoličkom supružniku mješovitog braka na protestantsku posljednju večeru.”

Štoviše, Menke čak naziva ovaj njemački letak “protuzakonitim” i predviđa da “ukoliko se protuzakonitom većinom glasova Njemačke biskupske konferencije provede u stvarnoj praksi,” za nekoliko godina ljudi ne će razlikovati “poziv protestantskom supružniku na Pričest od općeg poziva ljudima drugih vjera “na Pričest.

U konačnici, Menke izražava vlastito neodobravanje prema njemačkim biskupima zbog prihvaćanja tog letka o međupričešćivanju:

Duboko me iritiralo što je, osim kelnskog nadbiskupa [Rainer Woelki] i nekih bavarskih biskupa, većina njemačke episkopije odobrila dokument takve neadekvatne teološke kvalitete; i htjela, uz pomoć većine, odlučiti o pitanju koje pripada razini Univerzalne Crkve i o kojem se, bez obzira na to, ne može odlučivati​ preglasavanjem.

Profesor Menke jedan je od trideset članova vatikanskog Međunarodnog teološkog povjerenstva. Prema vatikanskoj web stranici, misija ove skupine jest “pomaganje Svetoj Stolici i prvenstveno Kongregaciji za nauk vjere u razmatranju doktrinarnih pitanja od velike važnosti.” Članovi ovog povjerenstva su “teolozi različitih škola i naroda, istaknuti svojim znanjem i vjernosti crkvenom učiteljstvu. “Još jedan član ovog vatikanskog povjerenstva je otac Thomas Weinandy, koji je u zadnje vrijeme izrazio vrlo artikulirane i pravovjerne prigovore na način na koji papa Franjo rukovodi Katoličkom crkvom.

Možemo također primijetiti da je Karl-Heinz Menke 2017. godine dobio nagradu Joseph-Ratzinger koja se naziva “Nobelova nagrada za teologiju”. Pohvaljen je kao “odličan poznavatelj” ideja Josepha Ratzingera.

https://onepeterfive.com/vatican-theologian-german-intercommunion-plan-is-unlawful-and-defective/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *