Vatikansko pismo potvrđuje Viganòve tvrdnje: Vatikan ja znao za McCarrickovo zlostavljanje u 2000-toj

VATIKAN, 7. rujna 2018. godine

Vatikansko pismo njujorškom svećeniku potvrđuje da je Sveta Stolica znala za tvrdnje o seksualnom zlostavljanju protiv bivšeg kardinala Theodora McCarricta 2000. godine, izvijestila je Katolička služba za vijesti u petak.

Američka biskupska služba za vijesti, katolička služba za vijesti (CNS), također kaže da 12-godišnje pismo “potvrđuje elemente” eksplozivnih 11 stranica svjedočenja nadbiskupa Carla Maria Vigana.

 

Viganòova glavna tvrdnja je da su papa Franjo i brojni visoki prelati pokrivali McCarrickovu serijsku seksualnu zloupotrebu sjemeništaraca.

Izjavio je da je Vatikan znao već 2000 godine, kada je bio dužnosnik u državnom tajništvu kardinala Angela Sodana, za optužbe protiv McCarricka.

Viganò je svjedočio kako je Vatikan čuo te tvrdnje kako preko američkog nuncijskog nadbiskupa Gabriela Montalva od 1998. do 2005., tako i preko nadbiskupa Pietra Sambia, američkog nuncija od 2005. do 2011. godine.

Pismo koje je došlo od CNS-a poslao je 2006. godine nadbiskup Leonardo Sandri,  tada vatikanski zamjenik za opće poslove, ocu Jamesu Bonifaceu Ramsayu, zviždaču na McCarricka.

Sandri je od tada postao kardinal i služi kao prefekt Kongregacije za istočne Crkve.

Katolički novinski servis objavio je ovo pismo, ljubaznošću fra. Jamesa Bonifacia Ramseya, 7. rujna s redaktiranim imenom svećenika. Napisano je 11. listopada 2006. i napisao ga je Vatikanski nadbiskup Leonardo Sandri, upućuje na pismo koje je Ramsey poslao u Vatikan 2000. upozoravajući na serijsku predatorsku aktivnost nadbiskupa McCarricka.

Sada župnik u New Yorku, Ramsay je bio profesor na Bogosloviji Bezgrešnog Začeća na Sveučilištu Seton Hall u Newarku od 1986. do 1996. godine.

Ramsey je rekao CNS-u da je poslao pismo nunciju Montalvu 22. studenoga 2000., s pojedinostima o McCarricku – pismo na koje Viganò upućuje u svjedočenju.

“Žalio sam se na McCarrickove odnose sa bogoslovima; na cijelu stvar za koju svi znaju”, rekao je Ramsey.

Sandrijevo pismo, poslano šest godina kasnije, delikatno se osvrće na te navode kada je od Ramseya zatražio informacije o svećeniku biskupije Newark i bivšem studentu Bezgrješnog Začeća kojeg je provjeravao za mjesto u Vatikanu.

“Posebno upućujem na ozbiljna pitanja koja uključuju neke učenike Bogoslovije Bezgrešnog Začeća, za koja ste u studenom 2000. bili dovoljno dobri da skrenete pažnju tadašnjeg apostolskog nuncija u Sjedinjenim Državama, pokojnog nadbiskupa Gabriela Montalva,” piše Sandri.

Ramsey je rekao CNS-u da se Sandri eufemistički pozvao na “ozbiljna pitanja koja uključuju” učenike jer su optužbe protiv McCarricka bile toliko osjetljive.

Iako nije dobio formalni odgovor na svoje pismo Montalviju, pismo od Sandrija iz 2006. godine pokazuje da je Vatikan primio informacije, rekao je Ramsey.

https://www.lifesitenews.com/news/letter-confirms-vigano-claim-vatican-knew-of-mccarrick-abuse-in-2000

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *