Veliki kardinal Cipriani je srušen, još jedna komunistička smjena

Kao što je nedavno najavljeno, kardinal Juan Luis Cipriani Thorne nadbiskup Lime i primat Perua umirovljen je od strane pape Franje.

 

 

Kardinal Juan Luis Cipriani Thorne

 

U isto vrijeme Franjo je odmah postavio njegovog novog nasljednika.

Odlazak u mirovinu i novo imenovanje objavljeno je u petak u vatikanskom tisku. Peruanski dnevni list već je stavio sliku nasljednika na naslovnu stranicu njihovog aktualnog broja.

Španjolski kolumnist Francisco Fernandez de la Cigoña jasniji je od vatikanskog dnevnog biltena:

„Cipriani je pao.“

Kao i nadbiskupu Agueru iz La Plate, argentinskom protivniku Bergoglia, ni kardinalu Ciprianiju Franjo nije dao „nijedan dodatni mjesec“ nakon navršene 75. godine života.

Papa Franjo imenovao je svoga pisca iz sjene, nadbiskupa Victora Manuela Fernandeza, nasljednikom monsinjora Aguera u La Plati. „Nasljednik nadbiskupa Lime je još gori“, rekao je Fernandez de la Cigoña.

 

Suprotnost Ciprianija

Za novog nadbiskupa Lime i primata Perua, papa Franjo je imenovao Carlosa Castilla Mattasoglia, svećenika nadbiskupije i profesora teologije na Papinskom katoličkom sveučilištu u Peruu.

Ovo točno odgovara opisu koji je jučer objavljen.

„To je biskupijski svećenik iz Lime, učenik Gustava Gutierreza [osnivača komunističke teologije oslobođenja] i prijatelj vodstva na Papinskom katoličkom sveučilištu u Peruu.

I da sumiramo, on je potpuno protiv Ciprianijeve linije.

On je svećenik koji se bunio protiv biskupa tijekom 20 Ciprijanijevih godina u Limi. Nikada nije sudjelovao na duhovnim obnovama ili svećeničkim susretima s kardinalom. Nikada nije sudjelovao u liturgijskim ceremonijama s kardinalom, kao što su Corpus Christi, Misa posvete ulja, itd.“

 

Fernandez de la Cigoña, vrlo dobro upućen u Crkvu u španjolskom svijetu, koristi oštre riječi:

“Ono što se danas dogodilo u Peruu nije moguće opisati. To je sramota. Nikada prije neprikladna osoba ne bi dobila poziciju primata u Peruu. Ali ne zna se kod koga je veća krivnja kod imenovanog ili onoga koji ga je imenovao.”

 


 

Carlos Castillo Mattasoglio

 

Bliska povezanost s terorističkom organizacijom Sjajni put?

Imenovanje se odvija u vrlo važnom trenutku za Crkvu u Latinskoj Americi. Papa Franjo je u Panami. Crkva u Čileu je u ozbiljnoj krizi. Venezuela se suočava s propasti, a Crkva ne zna na kojoj je strani. Crkva u Venezueli zna da je protiv Madura, ali papa Franjo je za njega.

 

Peru je bio relativno mirna luka pod kardinalom Cipriani Thorneom, iako teolozi oslobođenja nikada nisu odustali od svojih nereda.

Prema InfoVaticani, Carlos Castillo Mattasoglio je bio blizak maoističkom [pokretu] Partido Comunista del PerúSendero Luminoso de José Carlos Mariátegui (Komunistička partija Perua – na sjajnome putu).

Teroristički napadi „Sjajnoga puta“ od 1980. pa do uhićenja njihovoga vođe, Abimaela Guzmana, 1992. godine stajali su najmanje 70.000 života Peruanaca.

Teroristička organizacija i danas postoji, iako u manjem opsegu, i nastavljaju činiti zločine. Elena Iparraguirre, nazvana “Camarada Miriam”, dugogodišnja družica Abimaela Guzmana, čiji je pseudonim „Presidente Gonzalo“, nedavno je pisala pismo papi Franji tražeći od njega da posjeti terorističkog vođu u zatvoru.

Iparraguirre, koja nosi visok čin u terorističkoj organizaciji, uhićena je 1992. s Guzmanom i osuđena na doživotni zatvor. Guzman i Iparraguirre su se vjenčali 2010. godine.

 

Područje nadbiskupije Lima, čiji je nadbiskup Carlos Castillo, pretrpjelo je osobito terorizam komunista.

 

Castillo i pobunjeničko sveučilište

Castillo, koji je zaređen za svećenika nadbiskupije Lima 1984., stekao je 1987. na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu doktorat iz Dogmatike. Posljednjih godina usredotočio se na Papinsko katoličko sveučilište u Peruu, koje je kardinal Cipriani nazvao pobunjeničkim sveučilištem.

 

Castillo je do sada bio sveučilišni profesor i savjetnik za sveučilišni kampus. Drugim riječima, on je „prezimio“ vladavinu kardinala Ciprianija Thornea na odmetničkom sveučilištu, s kojim je primat bio u dugotrajnom sporu. Ne samo zato što je optužio sveučilište za širenje krivovjerja.

 

Pod Benediktom XVI., kardinal je našao podršku u Rimu, iako je Vatikan pokazao ogromnu strpljivost i toleranciju prema pobunjenicima. Papa Franjo je stajao na strani pobunjenika i ostavio kardinala na cjedilu. To je bila odluka za Peru, i bilo je samo pitanje vremena kad će kardinal Cipriani Thorne navršiti dobnu granicu od 75 godina.

 

Današnjim imenovanjem papa Franjo je radikalno promijenio situaciju u peruanskoj Crkvi. Fernandez de la Cigoña napisao je nakon ove vijesti:

 

“A Cipriani, izvanredni nadbiskup čije ogromno djelo žele uništiti, zna da se u posljednjem trenutku ne može sramotnim stenjanjem spriječiti proglašenje smrti, kako su neki rekli. Danas se pokazalo da je to besmisleno. On će sada umrijeti dostojanstveno, bez da se žali na bodež koji ga je pogodio.”

 

http://eponymousflower.blogspot.com/2019/01/the-great-cardinal-cipriani-is-fallen.html

 

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom Franjom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *