Veteranski spomenik u Washingtonu, “Križ Mira”, mora biti srušen.

Richmond, Virginia, 23, Listopad, – Prizivni sud SAD-a, naredio je uklanjanje spomenika iz 1925 god., koji je postavljen u sjećanju na žrtve I svjetskog rata, samo zato što ima oblik križa. 

Prizivni sud SAD-a, četvrtog okruga, odlučio je prošlog tjedna da veteranski spomenik, nakon što je 90 godina predstavljao simbol časti cijele zajednice nije ustavan.

Postavljen na glavnoj cesti, malo izvan Washington-a, spomenik nema lik, citat ili spomen na Isusa. “Sam njegov oblik, humanisti smatraju uvredljivim”, objašnjava Baltimorski The Sun.

Sud je poništio presudu nižeg suda koji je objasnio da svrha spomenika nije primarno religijska, te da on jest ustavan.

“Današnja odluka predstavlja opasni presedan, potpuno ignorirajući povijest, te prijeti uklanjanjem i uništenjem svih sličnih veteranskih spomenika diljem Amerike” rekao je Hiram Sasser iz instituta za religijske slobode.

Povijesni, 40 stopa visok “Križ Mira”, podignut od Američke Legije, 1925 god. u čast 49 poginulih u Bladensburgu, za vrijeme I svjetskog rata, predstavlja već 92 godine mjesto okupljanja na Veteranski dan sjećanja.

 2014 god. Američka humanistička asocijacija je podigla tužbu protiv spomenika Američke Legije. 

Na dnu spomenika piše čast, izdržljivost, hrabrost i odanost, uz riječi predsjednika Woodrow-a:

“Pravda je daleko vrjednija od mira, borit ćemo se za stvari koje smo oduvijek nosili blizu naših srca; za takav zadatak se posvećujemo”

Spomenici u obliku Križa uobičajeni su diljem svijeta, a kriminaliziranje uporabe križa kao simbola nesebične žrtve i hrabrosti, učinila bi od te vlade, neprijatelja religijskih sloboda općenito, a što se vlada obvezala braniti. 

Ustav SAD-a, kaže: ” Kongres neće donijeti nikakav zakon kojim se ustanovljava religija ili zabranjuje sloboda iste.”

Ovaj slučaj može otići sve do Vrhovnog suda SAD-a., dodaje stranica za vjerske slobode.

Pojedini nacionalni sudovi riješili su ovakve i slične presude na različite načine. U jednom slučaju, nakon što je sud presudio protiv spomenika, vlada je prodala zemlju na kojoj je stajao križ privatnom udruženju kako bi ga maknula. Veteranski spomenik iz Sjeverne Karoline, vojnika koji kleči pred križem, ne samo da je uklonjen nego je zabranjeno ukrašavanje spomenika zastavama. 

“Amerikanci ne bi trebali biti prisiljeni cenzurirati povijesnu ulogu religije jednostavno da udovolje nekome pojedincu koji je uvrijeđen ili radi za političku agendu uklanjanja svih tragova religije sa javnih mjesta”, rekao je David Cortman, iz Udruženja obrane sloboda, osvrćući se na presudu vrhovnog suda o uklanjanju spomenika Deset Zapovijedi u Novom Meksiku.

Ovaj sud također kažnjava izlaganje Deset Zapovijedi u Kentacky-ju, dok ih dozvoljava u Arkansasu, Nebraski i Texasu.

https://www.lifesitenews.com/news/court-declares-veterans-memorial-unconstitutional-andorders-its-removal

U Knjizi Istine se najavljuje : “Uklonit će križeve sa javnih mjesta”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *