Video: Autor knjige “Papa Diktator”, kaže kako je knjiga poziv na uzbunu

RIM, 21. travnja 2018. – Autor jedne od najprodavanijih knjiga “Papa Diktator” izjavio je kako papa Franjo nije reformator, nego papa otpadnik, koji djeluje poput diktatora i potpuno je sišao sa tračnica. 

videointervju  za National Catholic Register, koji je objavljen u subotu (intervju koji slijedi u nastavku), autor i povjesničar Henry Sire izjavio je da je Franjo “jedan od najkatastrofalnijih pontifikata u povijesti”, a on je smatrao neophodnim otkriti jaz između Franjine javne slike i stvarnosti kakva je poznata u Vatikanu.

Sire kaže da nije imao namjeru uljepšavati sliku Franjinog papinstva, jer je želio da knjiga bude poziv na uzbunu.

“Kada vičete vatra! ” dok je kuća u plamenu, ne kažete: “Pa, zapravo, vatra radi vrlo dobar posao dok peče pile u kuhinji”.

Papa Diktator je objavljena kao e-knjiga u studenom prošle godine pod pseudonimom Marcantonio Colonna – koji je bio admiral papinske flote iz 16. stoljeća u Bitci kod Lepanta. Regnery Publishing objavio je 23. travnja potpuno revidirano i obnovljeno tiskano izdanje knjige.

U svom prvom video intervjuu, Sire je rekao da je Franjo u suštini političar koji se oslanja na odnose s javnošću i koji je diktator, sličan bivšem argentinskom populističkom vođi Juan Peronu. Peronisti, kaže Sire, su potpuni oportunisti koji nisu ni lijevo niti desno krilo, i to u potpunosti odgovara opisu pape Franje.

Rođen u Barceloni iz obitelji francuskog podrijetla, Sire je školovan na Stonyhurst Collegeu, prestižnoj privatnoj isusovačkoj školi u Engleskoj, a zatim je studirao povijest na Sveučilištu Oxford.

Proveo je četiri godine do prošle godine u Rimu, služeći kao povjesničar Malteškog Reda. Ubrzo nakon što je prošlog mjeseca javno objavljeno ime Sirea, suspendiran je iz istog Reda – potez za koji Sire navodi da je protuzakonit.

Ali povjesničar Sire, koji je putovao u Buenos Aires radi materijala za knjigu, naglasio je kako je napisao knjigu ne iz neprijateljstva ili osobne netrpeljivosti, već zato što je zabrinut za dobrobit Crkve pod Franjinim vodstvom. Također se nada da će knjiga pomoći Koledžu Kardinala-u da izbjegne pogrešku odabira sličnog, potpuno nepoznatog kardinala na sljedećoj Konklavi.

Za Sirea nema sumnje o Papinskoj autokratskoj prirodi: “Ako razgovarate s biskupima ili kardinalima u Rimu, reći će vam da se papa Franjo uopće ne odnosi prema njima u kolegijalnom duhu, kaže Sire. Bili su tretirani daleko više kolegijalno pod Benediktom XVI. “Ne, kao što kažem, papa Franjo je diktator. “

Rekao je i da se Franjo nije pokazao kao da reformator uopće. Autor i povjesničar dodaje da ono što razlikuje Franju od prethodnih “loših papa” jest da on, “nije samo osobno pogreška, nego pokušava voditi Crkvu u smjeru koji odbacuje tradiciju “.

“Nijedan od loših papa iz prošlosti nije pokušao to učiniti”, rekao je, “stoga imate ova dva elementa opasnosti od pape Franje.”

Sire je priopćio za National Catholic Register, da je prvobitno odlučio biti anoniman, jer režim pape Franje često ide na osvetu, a on je osobito želio zaštititi one koje bi Vatikan mogao povezati sa njim. Njegov ugovor sa izdavačkom kućom Regnery, obvezao ga je da otkrije svoj pravi identitet.

Rekao je da je pokušao otkriti neke od psiholoških osobina pape, a uključio je i dio studije osobnosti Jorgea Bergoglioa iz 1992. godine, od bivšeg nadređenog generala Društva Isusova, Hansa Petra Kolvenbacha. Ono što je postalo poznato kao  Kolvenbachov izvještaj, provedeno je kako bi se utvrdilo je li Bergoglio prikladan za imenovanje u biskupa, no pokazalo se da ima različite nedostatke karaktera te je bio “vrlo neprikladan” za biskupa.

Sire je rekao da je jedan od novih elemenata u tiskanoj verziji knjige podatak o kardinalu Oscaru Rodriguezu Maradiagi, nadbiskupu Tegucigalpa u Hondurasu, koji je također “desna ruka” pape. Kardinal, navodi Sire, vodi jednu od “najkorumpiranijih” biskupija u cijeloj Crkvi, koja je i financijski i moralno korumpirana.

https://www.lifesitenews.com/news/new-video-interview-with-author-of-the-dictator-pope

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *