Vijeće UN-a, napada Poljsku zbog njenih jakih pro-life zakona

Ženeva, Švicarska, 11. 05. 2017. – Organizacija Ujedinjenih Naroda oštro je kritizirala Poljsku ovog tjedna, zbog njenih pro-life zakona.

Nekoliko zapadnih nacija tražilo je od većinsko Rimokatoličke i predominantne pro-life zemlje da dopusti ženama pravo na sigurne i legalne abortuse, prema vijestima sa ovog sastanka.

Predstavnici Poljske također su čuli kritiziranje od brojnih zapadnih zemalja o novim zakonima za koje oni smatraju da limitiraju neovisnost sudstva i javnih glasila i povećavaju ksenofobnu atmosferu koja dovodi do kriminala protiv stranaca.

Rasprava se dogodila u utorak u Ženevi za vrijeme zasjedanja Vijeća za Ljudska Prava.

Vijeće je tijelo unutar UN-a, sastavljeno od 47 članova zemalja izabranih od Glavne Skupštine UN-a, koji su odgovorni za promociju i zaštitu ljudskih prava diljem svijeta. Vijeće periodički provjerava sve UN članove.

Na zasjedanju je Poljska bila prva zemlja u pet godina koju su procjenjivali i također prva od izbora 2015. kada je pobijedila konzervativna stranka Zakon i Pravda, koja sa suočava sa optužbama o narušavanju pravila zakona Europske Unije.

Sheila Leonard, predstavnica SAD-a, rekla je na zasjedanju, da je njena zemlja “duboko zabrinuta u svezi neovisnosti pravosuđa”.

“Također smo zabrinuti o kontinuiranoj diskriminaciji i incidentima koji ciljaju manjine u Poljskoj.”, rekla je Leonard, “uključujući homofobni, xenofobni i anti Semitski govor i djela.”

Turski delegat je zabrinut zbog anti-muslimanskog stava u Poljskoj, a Ruski je predstavnik osudio nedavni val vandalizma na spomeniku Sovjetskog vojnika koji je umro za vrijeme II Svjetskog Rata.

Poljski službenici su branili svoje zakone i rekli da su promjene koje je uvela stranka Zakon i Pravda, u skladu sa Europskim normama.

Predstavnik Poljske Renata Szczech, državna tajnica sa Poljskog Ministarstva vanjskih poslova, izjavila je kako je njena vlada značajno smanjila siromaštvo djece kroz nove novčane bonuse obiteljima.

Nekoliko delegata priznalo je pad dječjeg siromaštva te  vršilo pritisak na Varšavu za demonstriranje poboljšanja i u drugim područjima.

Abortus je ilegalan u Poljskoj sa izuzetkom silovanja i incesta, rizika za majčin život ili kada je nerođeno dijete neizlječivo bolesno. Prije je abortus desetljećima bio legalan dok je država bila pod Komunističkom vladavinom. Nedavni pokušaji da se potpuno zabrani abortus su propali. Feministice su izašle na ulice prošle jeseni kako bi protestirale protiv zabrane. Dokument sastavljen 2015. od odbora UN-a o Pravima djeteta poziva Poljsku da da dopusti djeci širi pristup abortusima, također na borbu protiv “stereotipa spolova” i da izmjeni svoj kazneni zakon kako bi dopustila procesuiranje “govora mržnje i drugih zločina iz mržnje koji su motivirani rasizmom, ksenofobijom i homofobijom.”

https://www.lifesitenews.com/news/un-council-grills-poland-on-its-strong-pro-life-record

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *