Vjenčanje, Sakramenti, pontifikat – sve lebdi u zraku

LifeSiteNews 19. siječnja 2018. – Vjenčanje koje je predvodio papa Franjo na nedavnom letu u Čileu i koje je prikazano spontanim od strane para, zapravo se planiralo unaprijed.

Na web stranici čileanske novine El Mercurio, objavljene 19. prosinca prošle godine, članak govori o istom paru, članovima posade po imenu Carlos Ciuffardi i Pauli Podest Ruiz, koji kažu, kako se nadaju da će ih papa Franjo vjenčati na visokoj nadmorskoj visini tijekom planiranog leta.

U podnaslovu “Ženidba u zraku”, novine navode kako su dvoje nagrađenih sudionika leta, koji rade zajedno za Latam Airlines, odabrani za sastavni dio posade Franjinog leta. Dalje se objašnjava da su oženjeni civilno, ali osam godina odgađaju očekivano Katoličko vjenčanje i nadaju se da će ih papa Franjo sada vjenčati tijekom leta.

“Dakle, oboje se nadaju da će ovaj siječanj ovaj odgođeni plan [ženidbe] konačno biti izveden u zrakoplovu i biti proveden od samog pape Franje”, napisao je El Mercurio.

“Voljeli bismo”, rekla je Podest Ruiz. “To je naš zrakoplov, to je naš drugi dom, tamo se osjećamo sigurno.”

Međutim, Ciuffardijeva izjava odmah nakon događaja dala je dojam da je papa ponudio i dao spontano vjenčanje.

“Kad je došlo vrijeme za grupnu fotografiju posade leta s papom, pozvao nas je da sjednemo [pored njega]”, rekao je Ciuffardi u video intervjuu nakon leta. “Pitao nas je …”

Podest Ruiz je prekinula: “Počeli smo razgovarati s njim …”

“I to bi bio taj trenutak. Bilo je tako!” Dodao je Ciuffardi, pucketajući prstima kako bi ilustrirao kako se to brzo dogodilo. “To mu je došlo [da to učini]!”

“Ne znam je li njemu netko nešto rekao [o tome] jer… ne znamo “, rekao je Ciuffardi.

Premda je ravnatelj Službe za tisak Svete Stolice Greg Burke kasnije rekao medijima da vjenčanje “nije bila papina ideja; to je bila njihova ideja, ali je papa bio sretan što je to učinio”, stranica Vatikanske Svete Stolice nije učinila ništa kako bi opovrgnula dojam da je događaj bio spontan i neplaniran, kao što je prikazan u većini međunarodnih medija (uključujući LifeSite ).

Očito spontana i kanonski nepravilna priroda vjenčanja postavila je pitanja Katolika o valjanosti braka, kao i o tome koliko papa Franjo ozbiljno shvaća Sakrament braka.

“Dok ova priča odzvanja” diljem svijeta, sada, đakoni, svećenici i biskupi koji se pokušavaju pridržavati Crkvenih normi koje njeguju vrijednosti kao što su normalno pripremano vjenčanje, Crkveni kontekst za Katoličko vjenčanje i korištenje postojećih i pouzdanih tekstova za izraz slobodne volje, bez sumnje će se sada morati suočiti sa svjedočanstvom Podest-Ciuffardi i bit će im bačeno u lice kao dokaz da, ako papa Franjo ne inzistira na takvoj legalističkoj gluposti i da brine samo o tome da li dvoje ljudi vole jedno drugo, zašto ne bi tako onda i oni činili?”napisao je eminentni kanonski odvjetnik Edward Peters jučer, nakon čitanja početnih izvješća o događaju. “Poslanje savjesnih svećenika u tom smislu samo je postalo teže.”

https://www.lifesitenews.com/news/wedding-on-popes-airplane-not-as-spontaneous-as-it-appeared-evidence-indica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *