Vodeći američki katolički komentator: ‘legitimno’ je izraziti zabrinutost zbog pape Franje

Kolumnist New York Timesa i jedan od vodećih američkih katoličkih komentatora izjavio je kako je “legitimno” da katolici glasno izražavaju zabrinutost zbog nauka pape Franje.

“Papa Franjo je najvažniji učitelj katoličke vjere, a kad se vidi da taj javni nauk izaziva zbunjenost ili čak izgleda kao da je u sukobu s njegovim prethodnicima, legitimno je da se čuju glasovi katolika”, rekao je Ross Douthat u intervju za Inside the Vatican.

Douthat, autor [knjige] Promijeniti Crkvu: Papa Franjo i budućnost katoličanstva, izrazio je zabrinutost zbog Franjinog pontifikata novinaru Williamu Doino, Jr. Doino je opisan u predgovoru intervjua kao „jedan od najkonzistentnijih Franjinih branitelja“.

Kolumnist New York Timesa izjavio je za Doinoa da je papa Franjo “pragmatično” podupro evangelizaciju koja je sklopila “primirje sa seksualnom revolucijom”.

To je “pogrešno uvjerenje da postoji neka vrsta pastoralnog, pragmatičnog primirja sa seksualnom revolucijom na Zapadu koja Crkvi omogućuje evangelizaciju”, rekao je Douthat.

“Mislim da Franjo nema sveobuhvatnu liberalnu teološku viziju, nego se pragmatično često povezuje s onim “progresivcima” koji je imaju. I to je stvarni rizik, jer se predloženo primirje liberalnog katolicizma ne može postići bez odbacivanja stvari koje su izrazito i esencijalno katoličke, koje je Crkva kroz stoljeća izvrsno očuvala”, dodao je.

Douthat je rekao da je takav sporazum strateški nije mudar, “jer jednostavno ne pridobiva prostor kojeg liberalni katolici zamišljaju”. Umjesto toga, primirje u konačnici postaje “prešutna predaja” kulturi. Na taj način Crkva postaje suučesnik i “blaga i neučinkovita služba” onima koji više ne poznaju Boga, dodao je.

Doino je razgovarao s Douthatom o Papinoj kontroverznoj pobudnici Amoris Laetitia, navodeći u svojem izvještaju: “Douthat vjeruje da je Amoris Laetitia, mnogo diskutirana apostolska pobudnica, koja nastoji ojačati obitelj i služiti onima koji žive u “neregularnim” odnosima, – uz sve svoje plemenite namjere – oslabila Crkveno učenje o braku i obitelji te potakla nedopušteno primanje Svete Euharistije (osobito za razvedene i građanski ponovno vjenčane katolike koji žive u drugom, preljubničkom odnosu) – stvarajući duboke podjele u Crkvi, koje u konačnici mogu dovesti do raskola.”

“Jedna od Douthatovih briga je ta, da je Franjin nauk u ozbiljnoj tenziji – ako ne i izravnom proturječju – s onim njegovih prethodnika, Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.”, izjavio je novinar.

 

https://www.lifesitenews.com/news/leading-u.s.-catholic-commentator-its-legitimate-to-voice-concerns-over-pop

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *