Vodeći portugalski kardinal: Razvedeni i ponovno vjenčani parovi mogu se ‘vratiti sakramentalnom životu’

Izgleda da je kardinal patrijarh iz Lisabona podupro davanje Sakramenta Svete Pričesti nekim rastavljenim i ponovno vjenčanim, tvrdeći da su u većini slučajeva njihovi prethodni brakovi bili nevaljani.

Kardinal Manuel Clemente, koji je također predsjednik Portugalske biskupske konferencije, poziva svećenike na “temeljni stav ‘prihvaćanja’, ‘praćenja’ i ‘razlučivanja’ onih koji su se razveli i ponovno vjenčali, navodeći da je ‘u najvećem broju slučajeva’ brak bio nevaljan”, kaže Agencija Ecclesia, službeni glasnik portugalskih biskupa.

Kardinal je rekao Agenciji Ecclesia da će razvedeni i ponovno vjenčani katolici koji žele započeti primati Sakramente morati slijediti “vrlo dug proces” koji nije “brza, neposredna, jednostavna” odluka. Međutim, dodao je da se “u nekim slučajevima, s diskrecijom i uz suglasnost biskupa, mogu vratiti u Sakramentalni život”, navodeći autoritet pape Franje.

Clemente nije odredio da li bi celibat u nevažećem drugom braku bio uvjet za takve parove, uvjet kojeg je nametnuo papa Ivan Pavao II. u apostolskoj pobudnici Familiaris Consortio.

Međutim, čini se vjerojatnim da će se kardinalove riječi interpretirati na način koji je u skladu sa službenim objašnjenjem pape Franje o značenju Amoris Laetitia, nedavno objavljenim u Vatikanskim Djelima Apostolske Stolice, koje dopušta nevaljano ponovno vjenčanim parovima primanje Svete Pričesti, čak i kada nastave s preljubničkim seksualnim odnosima.

Clementeova tvrdnja da je većina brakova koji završavaju razvodom ništavna slična je drugom, širem stavu pape Franje u privatnim komentarima 2016. godine, u kojem je kontroverzno tvrdio da je većina brakova općenito nevažeća.

U međuvremenu, portugalska nadbiskupija Brage već je priopćila kako će “pristup Sakramentima” dati “razvedenim i ponovnim vjenčanim kršćanima”, bez ikakvog upućivanja na potrebu odricanja od seksualnog čina.

Početkom studenoga, nadbiskupija Braga objavila je izjavu na svojoj internetskoj stranici potvrđujući da će “nadbiskupija Braga uspostaviti grupu za praćenje kršćana koji su rastavljeni i ponovno vjenčani, što će omogućiti pristup Sakramentima, u skladu s procesom individualnog razlučivanja”.

“Uz davanje informacija i savjeta o procesima proglašenja ništavosti braka, tim će pratiti svaki slučaj, tako da će, nakon procesa osobnog razlučivanja, pristup Sakramentima i mogućnost da budu kumovi biti ponovno procijenjeni” proglasila je nadbiskupija.

Kodeks kanonskog zakona u kanonu 915 i dalje navodi dugovječnu doktrinu Katoličke crkve da oni koji “tvrdoglavo ustraju u očitom teškom grijehu ne smiju primati Svetu Pričest”.

https://www.lifesitenews.com/news/lead-portuguese-cardinal-divorced-and-remarried-couples-can-return-to-the-s

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *