Zašto masoni vole papu Franju? III. dio

Nastavak zbirke navoda:

18) U subotu, 2.3.2013. godine Mario Rolleri mason 33°(trideset i treći stupanj) objavljuju na španjolskom jeziku masonske novinske stranice Fenixnews, nekoliko rečenica u obrani ljudskih prava, kako ih je predstavio kardinal Bergoglio 2009. i 2012 godine. Naslov članka je “Bergoglio: Papa u 02 fraze” (“Bergoglio: el Papa en 02 frases“). [1] I vidite fotografiju Pape Franje. Ali ono što je čudno: članak je datiran 2. 3. 2013. – dok je s druge strane Bergoglio izabran za Papu samo 11 dana kasnije, tj. 13. 3. 2013! Je li pogrešan datum na koji je članak objavljen (2. ožujka 2013.) ili je ime budućeg pape već bilo poznato prije njegovog službenog izbora? U tom je smislu impresivno je ono što je naš kolega Sandro Magister napomenuo u nedavnom članku pod naslovom “Čovjek koji je trebao biti izabran za papu” [2].

19) U danima koji nisu bili navedeni, ali se radilo o prvim danima nakon izbora pape Franje u ožujku 2013. godine, mason Oscar Bartoli napisao je otvoreno pismo papi gdje radostan zbog njegovog izbora i zaključuje:

No, ja kao polu-katolik u stalnoj nevolji zbog unutarnjeg sukoba sa svojom kulturom sumnje, želim vam reći da se, zajedno s milijardu i dvjesto milijuna drugih katolika diljem svijeta, nadam da njegov izbor za papinski prijestol zaista može biti trenutak istinske revitalizacije naše vjere, prebijene zebnjama koje se toliko dugo pojavljuju u Vatikanu.

Oni trebaju njegov primjer vjernicima, pravednim vjernicima, kvazi-vjernicima, agnosticima i ateistima. I onima koji su, uznemireni dobrim ponašanjem “birokracije” u klerikalnoj odjeći, povremeno pobjegli u osobni dijalog s Bogom, prevrtajući dogme i učenja. Dobar posao, dragi Franjo I i neka ga Gospodin štiti, zajedno s njegovim svećenstvom.

Oscar [3].

Oscar Bartoli je talijanski slobodni zidar Velikog Orijenta Italije – Palazzo Giustiniani [4] – rezident  u Washingtonu, član Rotary kluba Washingtona DC [5] i utemeljitelj Talijanske lođe 2001. u Washingtonu (u poslušnosti Velikoj loži Washingtona). [6]

20) Peruanski mason Mario Rolleri 33 ° morao je biti toliko uzbuđen zbog izbora pape Bergoglia da je 15.3.2013. objavio za Fenixnews prve riječi novog Pape. Članak završava riječima publike “Živio Papa!” [7]

21) Mario Rolleri 33 ° i Veliki majstor Velikog Orijenta u Peruu [barem tijekom 2017.], izvršni direktor Fenixnewsa, ponudio je u nedjelju 17.3.2013. zanimljivu javnu hvalu pape Bergoglia. Rolleri 33° je pohvalio papu Franju radi njegove poniznosti, humanosti i čvrstoće. Rolleri je osjetio da će se mnoštvo stvari promijeniti u Crkvi i da “Njegova Svetost Franjo” mora imenovati novog državnog tajnika. Rolleri 33° ljubazno pozdravlja papu Franju, želeći mu dug i plodan pontifikat. [8] Ne čini se da je Rolleri ikad uputio sličan pozdrav papi Benediktu XVI.

22) 20.3.2013. godine, na Fenixnewsu, Mario Rolleri 33 °, u još jednom slavljeničkom članku o novom Papi izjavio je kako vjeruje da bi s papom Franjom slobodno zidarstvo moglo otpočeti plodan dijalog. [9]

23) 29.2.2013, na Fenixnewsu, Mario Rolleri 33° prenio je dugo pozitivno svjedočanstvo o papi Franji od strane venezuelanskog isusovca Luisa Ugalda, ravnatelja Centra za odgoj i planiranje edukacije u Caracasu. Otac Ugalde je 1986. godine susreo Bergoglia. Otac Bergoglio je, kazao je, spasio živote mnogih žrtava političkog progona. Otac Ugalde je potvrdio da će papa Franjo morati mijenjati mnoge stvari u Crkvi. [10] (Jasno, mason Rolleri je bio zadovoljan s tom idejom!)

24) 31.3.2013., u još jednom članku kojim se iznosi zahvalnost papi Franji, Mario [Rolleri] 33° već je [tako brzo nakon njegova izbora] najavio da će s novim Papom biti vijesti o promjenama i neočekivanim odlukama.

25) 11.4.2013., mason Mario Rolleri 33° još je jednom hvalio Franju na web stranici Fenixnews, ovoga puta čak pozivajući u pomoć hebrejsku kabalu! Zapravo, Rolleri je uspoređivao s papom Franjom broj 13, budući da je izabran 13.3. Rolleri je objasnio da za hebrejsku kabalu broj 13 nije broj “nesreće” već doziva svrhu stvaranja. Za kabaliste nema ni dobre sreće ni loše sreće. Rolleri je napisao da kardinal Bergoglio nije imao sreće da bude izabran za papu, već da je izgradio tu stvarnost svojim djelovanjem. [12] Rolleri je zazvao svjetlo Stvoritelja na papu Franju i na njegovu poruku ljubavi i brige za sva ljudska bića. [13]

26) 11.5.2013., ponovno je na masonskoj internetskoj stranici Fenixnews, Juan Orrego napisao da su argentinski slobodni zidari, ” Gran Logia de la Argentina de Libres y Aceptados Masones”, pozdravili izbor pape Franje. Orrego primjećuje da su se odnosi Crkve i slobodnog zidarstva u Argentini poboljšali u posljednjih nekoliko desetljeća. Krajem 90-ih godina, masoni su se susreli s episkopatom. Danas su odnosi vrlo srdačni, iako Vatikan smatra da su pozicije slobodnog zidarstva nespojive s onima Crkve. Izbor pape Franje donio je poboljšanje odnosa između Crkve i slobodnog zidarstva. [14]

27) Dana 12.6.2014., na predstavljanju knjige Ignazia Ingraoa, Tajni savjet (Il concilio segreto – Piemme izdavač, 2013.) Veliki majstor Velikog Orijenta Italije, Stefano Bisi, između ostaloga je (na temu odnosa Crkve i slobodnog zidarstva) izjavio da je otvaranje Crkve svijetu “čini se dobilo novi zamah s papom Franjom. Postoji mnogo prostora za novu epohu Crkve u dijalogu sa svijetom. Sada moramo vidjeti hoće li ga pratiti ​​očekivane reforme.”[15]

Događaju je prisustvovao i Marco Politi (vatikanski dopisnik Il Fatto Quotidiano) i Alberto Melloni (povjesničar” Bolonjske škole”) koji je također naglasio “Novu i jaku inovativnu težnju” Franjinog pontifikata koji želi “preoblikovanje Crkve u svom izgledu” i “reviziju pastoralne skrbi o međuljudskim odnosima“. [16]

Nadalje, na temu Franjinog papinstva, čitamo ovo u masonskom glasilu:

I ovaj “skok prema Crkvi u suvremenom društvu” tada i sada zadovoljava slobodno zidarstvo, koje je danas, baš kao i u onim vrućim godinama, ponovo poduzelo da slijedi sa zanimanjem promjene koje su opisane Oltretevere [u Vatikanu ]. […] Politi je rekao da je nekoliko prelata i učenjaka posljednjih godina predložilo održavanje Trećeg vatikanskog [koncila], no možda, napomenuo je novinar, to nije ni potrebno. Sezona reformi Crkve zapravo je već otvorena.

28) Novinaru Andrei Scanzi iz novina Il Fatto Quotidiano, tijekom 2014., Michela Scolari (jedini skrbnik uspomena masona Licia Gellia), izjavio je da je prije 6-7 godina papa Franjo (tada kardinal Bergoglio) posjetio Licia Gellia u Villi Wanda u Arezzu. Gelli, voditelj slavne P2 lože, bio je mason s izvrsnim vezama sa slobodnim zidarstvom i argentinskom političkom klasom sedamdesetih i osamdesetih godina. Gelli je otkrio da je poznavao Bergoglia od 1973., kada je Gelli bio argentinski ministar i veliki Peronov prijatelj.

29) Na web stranici Velike lože talijanskog simboličkog obreda (sastavljenog od majstora slobodnih zidara Grand Orient of Italy), čitali smo govor od 13.3.2014., od strane Zidar “M:. Dominik P. “koji pohvaljuje Papu Franju i vidi u njemu otvaranje za pomirenje između slobodnog zidarstva i Crkve”. [19]

30) U švicarskom masonskom časopisu Alpina Pierre-Alexandre Joye piše u ožujku 2014. da se Crkva i slobodno zidarstvo temelje na različitim tradicijama, ali s izborom pape Franje, južnoameričkog isusovca, može se ponovno uspostaviti masonski i katolički dijalog. Duhovne snage ne bi trebale biti podijeljene, već ujedinjene radi društvene pravde, ljudskih prava i slobode. Crkva i slobodno zidarstvo ne smiju se zaustaviti na onome što ih dijeli, već se moraju usmjeriti na ono što ih sjedinjuje. [20]

Bilješke:

[1] http://www.fenixnews.com/2013/03/02/bergoglio-el-papa-en-02-frases/

[2] https://www.onepeterfive.com/man-elected-pope/

[3] http://oscarb1.blogspot.it/2013/03/lettera-aperta-francesco-i.html

[4] http://www.grandeoriente.it/conferenza-mondiale-delle-logge-garibaldi/

[5] http://stenterellonewsletter.blogspot.it/: “Oscar Bartoli, odvjetnik, novinar, surađuje s mnogim talijanskim medijima. Živi u Sjedinjenim Državama od 1994. i živi u Washingtonu, D.C., Los Angelesu i Bangaloreu (Indija). Rorarijanac je već duže vrijeme, sada je član Rotary kluba u Washingtonu.”

[6] S. Bisi (Gran Maestro GOI), L’abbraccio telematico con i fratelli americani ha inaugurato una nuova via di comunicazione massonica, in Stenterello – Periodico di Approfondimento Esoterico, Newsletter, Anno II, Ottobre 2014, str. 4.

[7]  „Hermanos y hermanas de la noche buena, ya sabes que el deber del cónclave era dar un obispo en Roma y parece que mis hermanos cardenales le han recogido en el fin del mundo … pero estamos aquí.’ Estas son las primeras palabras del primer Papa Francisco de la Iglesia Católica. Jorge Mario Bergoglio, argentino, de 76 años, un jesuita, 266 º Papa, es también la primera en Sudamérica. El humo blanco que anunció al mundo su elección se produjo en la quinta votación, el segundo día del cónclave. Una encuesta realizada en más de lo necesario, hace ocho años, para la elección de Benedicto XVI. La chimenea de la Capilla Sixtina comenzó a fumar a 19.06, la plaza de San Pedro repleta de fieles desde la mañana estalló en un rugido: ‘¡Viva el Papa! ¡Viva el Papa‘”

El argentino Bergoglio es Papa Francesco

[8]  “Vidimo važan i ključni zadatak koji Njegova svetost Franjo mora još uvijek riješiti: to je vatikanski državni tajnik. Znajući Bergoglioevo mišljenje, sigurno će odabrati čvrstog sljedbenika svojih ideja.

Jedno je sigurno: s Franjom, možete biti ljubazni; može biti drugačiji i on će vas prihvatiti. Možete biti grješnik i on će znati oprostiti. Ali argentinska vlada mora imati na umu da novi Papa nije osoba s kojom se može politički manevrirati, niti igrati.

Stoga nudimo toplu dobrodošlicu Njegovoj Svetosti Franji i želimo mu dug i plodan pontifikat. Može se očekivati da će, za one od nas koji su rimokatolici, sigurno mnoge stvari promijeniti. Osim imena, [ima] lice i stil.”

FRANCISCO : Bergoglio, de origen humilde es nuevo Papa

[9]  „Slobodnom zidarstvu izbor pape znači malo ili ništa, jer je progonjeno trajno, bez valjanih argumenata i s otegotnom činjenicom da je Papa koji je osudio slobodu slobodnog zidarstva bio slijep i ovisio o njegovim savjetnicima. U svjetlu upitnog ponašanja koje su pripadnici Rimske kurije pokazivali, je li valjalo podnijeti takvo ponašanje? Je li valjano da šutimo? Je li vrijeme da se slobodni zidari spuste u dubinski dijalog o ovoj temi? Vjerujem da iskren, poštujući i duboki dijalog, ostavljajući na stranu povijesne antagonizme, između Crkve i slobodnog zidarstva, može biti vrlo koristan za institucije i škole mišljenja i života. Vjerujem da je ovaj Papa, zbog njegove formiranosti i karizme njegovog [isusovačkog] Reda, spreman pokrenuti neku vrstu dijaloga koji, s vremenom, može dati više nego zanimljive plodove. Ako pokucaju naša vrata, možemo li ih otvoriti?”

El Papa argentino

[10] “Dodaje da je papa Franjin zadatak mijenjanje mnogih stvari u Crkvi: “Neke su se stvari nakupile u tisućama godina, iz dvorske palače u vanjskom stilu koji ne dopušta uvijek da se vidi i prenese Evanđelje, za koje je simbol sv. Franje vrlo važan.”

Algunos perseguidos de Venezuela y Paraguay lo pueden contar gracias a Bergoglio

[11] “Franjinu vladavinu obilježit će vijesti o promjenama, neočekivanim odlukama na sudu koji je postao ustajao i neopozivom posvećenju Pape obespravljenima u svijetu.”

FRANCISCO Viajó a Roma convencido de que no sería elegido

[12] “Kardinal Bergoglio nije imao sreće da bude izabran za papu, papa Franjo je stvarao tu stvarnost svojim postupcima, a nije ih bilo malo.” http://www.fenixnews.com/2013/04/11/cual-es-la-relacion-del-nuevo-sumo-pontifice-y-el-numero-13/

[13] “Que la Luz del Creador ilumine a Francisco y su Fuerte mensaje de Amor y Cuidado por todos los seres humanos.”

Cuál es la relación del nuevo Sumo Pontífice y el número 13?

[14] Here is the final part of the article: “Las relaciones entre la Iglesia en la argentina y los masones mejoraron en las últimas décadas. Incluso, a fines de los ‘90 los masones se reunieron oficialmente con el Episcopado. De hecho, hoy los vínculos son muy cordiales. Pero el Vaticano sigue considerando incompatibles sus posiciones. Por tanto, afirma que un católico no puede ser masón. La elección de Francisco obró como una mejora de la relación.”

La masonería Argentina expresó su reconocimiento por el Papa Francisco

[15] Massoneria e Chiesa, in Erasmo notizie, Bollettino d’informazione del Grande Oriente d’Italia, Anno XV, N° 11-12, 30. lipnja 2014., Rim, str. 6.

[16]  Sito., p. 7. Naglasak dodan.

[17] Isto.

[18] Cf. A. Scanzi, In un film racconterò segreti e verità di Gelli, in Il fatto quotidiano, 6 settembre 2014, str. 13.

[19] M:. A:. Domenico P., Massoneria e Chiesa: Papa Francesco, Or:. Ravenna, 13.3.2014, in   http://www.ritosimbolico.it/rsi/2015/05/massoneria-e-chiesa-papa-francesco/. Prenesene su neke riječi masona Dominica P.: “Jedno svjetlucavo svjetlo za međusobno razumijevanje i pomirenje dolazi po mom mišljenju iz intervjua koji je papa prošle godine dao Eugeniu Scalfariu, direktoru časopisa La Repubblica. Razgovor koji bih nazvao “uznemirujućim”, ali na dobar način. […] Kada se papi postavlja pitanje: “Vaša svetosti, postoji li jedna vizija Dobra? I tko odlučuje što je to?” on iznenađujuće odgovara: “Svaki od nas ima viziju dobra i zla. Moramo poticati ljude da krenu prema onome što misle da je dobro […] Svatko ima svoju ideju dobra i zla i mora odlučiti slijediti dobro i boriti se sa zlom dok o njemu misli. To bi bilo dovoljno da svijet postane boljim mjestom.” To su riječi kojima je ovlašten dovesti u pitanje jedan od motiva kojim je, povijesno, Katolička crkva optuživala slobodno zidarstvo, i to: “Masonska metoda je […] nespojiva […] jer se temelji na simboličkom i relativističkom konceptu cjeline koja je potpuno neprihvatljiva za kršćanina […] Sjetio se nedavnog govora C: M mo:. za:. [“Najdražeg meštra arhitekta”]. Staro pitanje relativizma; čini mi se, zapravo, tjeskobno dosadno i napeto; i s pravom, spomenuti govor M: .A:. zaključio je da “pravu prirodu modernog relativizma […] sjedinjuje s dogmatizmom”. Ništa ne može biti dalje od slobodnog zidarstva, ali čini se daleko od Franjinog uma zbog njegove reference na dobro i zlo i vrijednost koju svatko od nas može pridavati dobru i zlu jednako je priznanju relativizma, koji se papi čini nezamislivim. U tom smislu papini izrazi pružaju uvid u neočekivano širenje katoličke savjesti koja objašnjava njegov često ponavljani poziv milosrdnosti. […] U ovom najavljenom procesu, ako se potvrdi, vrlo je vjerojatno da će papa – i s njim Katolička crkva – susresti slobodno zidarstvo; i to će biti neminovno samo poštivati principe u koje vjerujemo, sjesti na stol za konzultacije i ukloniti teške tragove koji ljudi – a ne institucije – postavljaju kao ogradu između onoga što je unutra (pravedan put ) i onog što je izvan (nepravedni, različiti, drugi način).” [Naglasak dodan]

[20] Cf. Alpina, Magazine maçonnique suisse – Grande Loge Suisse Alpina, Nr. 3/2014, p. 3.

 

https://www.onepeterfive.com/freemasons-love-pope-francis-part-ii/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *