Zašto Vatikan brani venecuelanskog nelegitimnog predsjednika?

Siječanj 18. 2019. – Nakon što se predsjednik Venezuele Nicolás Maduro zakleo na dužnost nakon lažnih izbora, globalni konsenzus je da je vlast u Caracasu nelegitimna.

 

 

Toliko je loše da izvještaji nazivaju Madurov režim “izoliranim”.

 

 

Brazil, na čelu s predsjednikom Jairom Bolsonarom, ne samo da je odbio priznati režim, već je otvoreno priznao ustavom ovlašteno nasljeđe vođe venecuelanske nacionalne skupštine, Juana Guaidóa. On je predsjednik svoje zemlje.

 

Ostale zemlje, poput Paragvaja, smanjile su veze s režimom i povukle svoje izaslanike. Sjedinjene Države i Kanada su se približile prepoznavanju Guaidóa kao predsjednika Venezuele, a državni tajnik Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton (i kanadski premijer Justin Trudeau) otvoreno nazivaju režim “nelegitimnim”.

Sada svi gledaju, hoće li predsjednik Trump priznati Guaidóovog dužnosnika, što mislim da hoće.

 

Na svojoj inauguraciji 10. siječnja, Maduro je doista bio izoliran, uz samo tužnu potporu socijalističkih paklenih rupa Nikaragve, Kube i Bolivije.

Nitko drugi nije bio tu.

Uz jednu iznimku: Vatikan.

 

Prema izvješću Agencia EFE objavljenom u argentinskim novinama Clarín, oni su zapravo pokazali zastavu Madurou, dajući mu tako patinu legitimnosti.

 

Sada je međutim revolucija dosegla drugačiji stupanj, a čini se da su i SAD i Brazil došli do jasne odluke da istjeraju Madura priznavanjem novog predsjednika.

To je delikatna, opasna operacija. To je, uostalom, revolucija, bila je na “pirjanju” već 20 godina, ali nedavni događaji ukazuju da se počelo ozbiljno “kuhati”.

 

Ipak, Vatikan je ustao i pokazao zastavu, što je, čini se, obilježje ovog papinstva, usprkos upozorenjima vlastitih biskupa u zemlji, koji su se pridružili demokratima u zemlji.

 

Gledajte to na ovaj način: možete li zamisliti da papa Ivan Pavao II šalje svoje diplomate da legitimiraju vojnu diktaturu generala Wojciecha Jaruzelskog dok je bio u svom obračunu sa Solidarnošću?

 

Papa Ivan Pavao je cijelo vrijeme bio s demokratima, a kad su osvojili slobodu padom Berlinskog zida i Baršunastom revolucijom, Vatikan je na kraju odigrao ključnu ulogu za slobodu. Poljska je, zapravo, jedna od rijetkih zemalja u Europi gdje se katoličanstvo još uvijek značajno prakticira.

 

Nema takve sreće u Venezueli. Povučene su borbene linije, a prvi latinski papa i njegovi vatikanski birokrati izabrali su negativca, vladajuću diktaturu, nad patećim ljudima, sve u lažno ime očuvanja mira, nečega čiji je potencijal došao i prošao prije mnogo godina.

 

Ova vijest dolazi odmah nakon nedavnog skandala s vatikanskog informativnog portala koji je “čestitao” kubanskom režimu za 60 godina ugnjetavanja, uključujući ugnjetavanje Katoličke Crkve, pitate se koji su njegovi stvarni saveznici.

 

U Venecueli je paklenski režim u ratu s vlastitim narodom i na kraju će pasti.

 

Nevjerojatno je da je Vatikan odlučio pokušati ga podržati umjesto da podupire narod.

 

Sve što autsajder može pitati nakon ove odluke Svete Stolice jest, koga oni predstavljaju?

U povijesno kritičnom trenutku napravili su svoj izbor i izabrali su loše.

https://www.lifesitenews.com/opinion/why-is-the-vatican-defending-venezuelas-illegitimate-president

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *