Žene sada popunjavaju 40 posto biskupijskih pozicija pastoralnog vodstva u Njemačkoj

Njemački biskupi govore o broju žena uključenih u vodeće dijecezanske položaje u nastojanju da omoguće “održivu kulturnu promjenu”.

Deset od 27 njemačkih biskupija sada imaju žene kao voditelje pastoralnog rada. “Uspješno je povećan udio žena u broju biskupskih pastoralnih djelatnika na rukovodećim pozicijama”, izjavio je biskup Franz-Josef Bode, predsjednik Pastoralne komisije Njemačke biskupske konferencije (DBK) i potkomisije.

“Da bi se omogućila trajna kulturna promjena, oko trećine žena bilo je neophodno”, rekao je biskup. “Drago mi je što smo na nacionalnoj razini postigli brojku od 40 posto”.

Komentari biskupa Bodea došli su u priopćenju 31. 07., izvijestio je LaCroix.

DBK se na sastanku u veljači 2013. godine posvetila različitim promjenama iznesenim u dokumentu “Interakcija između žena i muškaraca u službi života Crkve”. Biskupi su usvojili dokument s ciljem povećanja udjela žena na upravljačkim pozicijama.

Prevladavajuća pogrešna predodžba koju njeguju ljevičari i zagovornici ženskog svećenstva jest da Crkva diskriminira žene. To se općenito pripisuje ideji da se vodeće crkvene uloge i dalje daju prvenstveno muškarcima, i to unatoč prevalenciji žena u pastoralnom radu u cijeloj Crkvi. Zabluda također ne uzima u obzir crkvenu tradiciju da žena – Blažena Djevica Marija, kroz njezin zagovor prema Kristu – ima ključnu ulogu u spasenju čovječanstva.

Među odgovornostima njemačkih župnih pastoralnih voditeljica je redizajniranje pastoralnih prostora, poticanje braka, obiteljskog i životnog savjetovanja, savjetovanje u hitnim slučajevima, pomoć migrantima i dijalog među religijama.

Žene su članovi izvršnih tijela njihovih biskupija i savjetuju biskupe, izjavljuje DBK, a “mnoge od njih također donose svoje teološke i pastoralne kvalitete u jednu od 14 komisija Njemačke biskupske konferencije”.

Na web stranici biskupske konferencije prikazane su voditeljice, njihovo iskustvo i pastoralni prioriteti.

Neki od pastoralnih vođa ponudili su komentare u izjavu DBK-a (prevedeno):

“Pastoralni rad postaje raznovrsniji, više eksperimentalan i više orijentiran na projekte”, rekla je MechthildSchabo, ravnateljica Centra za pastoral i društvo u biskupiji Trier. “Važno mi je podupirati praksu Crkve na različitim mjestima s našim mnogim kompetencijama i pružiti učinkovitu podršku”.

“Crkva budućnosti je da svakodnevno učinim novo iskustvo Crkve kao sakrament Božje ljubavi prema ljudima”, rekla je sestra GudrunSteiß, šefica Pastoralnog ureda Hamburške nadbiskupije.

I ElisabethNeuhaus, šef Odjela za pastoralnu skrb i navještenje u Biskupiji Dresden-Meissen želi “iskoristiti snagu koja je dana s funkcijom kao živu službu, na podlozi Evanđelja, mnogim – čak i suprotnim – glasovima unutar crkve, između konfesije, politike i religije (sic) … “

“Ovo je dobro za Crkvu”, rekao je biskup Bode. “Lice Crkve se mijenja. Nadam se da će ovo potaknuti mlade žene da preuzmu vodeće mjesto u Crkvi “.

Početkom ove godine, biskup Bode je rekao u intervjuu da je Sveta Pričest za ne-katolike u braku s katolicima vrlo stvarna mogućnost koja bi se mogla dogoditi uskoro. Također je izrazio priznanje homoseksualnim zajednicama, uz prihvaćanje razvedenih i “ponovno vjenčanih” katolika kako bi primili Pričest.

Njemački biskupi su glasali 2015. godine kako bi omogućili zaposlenicima Crkve da se javno protive katoličkom nauku, a 2013. godine su omogućili odobrenje “jutarnje pilule” za žrtve silovanja. Također 2015. godine Konferencija je objavila esej koji podupire gay “brak”.

I u veljači su izdali formalnu izjavu koja se odvaja od crkvenog nauka o Pričesti, pokori i braku.

https://www.lifesitenews.com/news/women-now-fill-40-percent-of-diocesan-pastoral-leadership-positions-in-germ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *