Žestoko pismo Biskupa: Vrijeme je da se iskorijeni homoseksualna subkultura u Crkvenoj hijerarhiji

 1. kolovoza 2018. – Biskup Robert Morlino iz Madisona, Wisconsin, objavio je danas najmoćnije pismo u svjetlu posljednjih skandala o seksualnom zlostavljanju.

U pastoralnom pismu svojoj biskupiji, Morlino govori s nedvosmislenom jasnoćom o “izopačenosti” kojoj se dopustilo da zarazi Crkvu te inzistira da se ona mora “iskorijeniti” čak i iz američkog biskupstva.

“Vrijeme je da priznamo da postoji homoseksualna subkultura unutar hijerarhije Katoličke Crkve koja uzrokuje veliko uništenje u Gospodnjem vinogradu”, piše on.

Kriza seksualnog zlostavljanja nastavlja se, kaže on, jer je modernoj Crkvi postalo previše ugodno s grijehom u njezinom nauku i praksi.

“Predugo smo umanjivali stvarnost grijeha – odbili smo nazvati grijeh grijehom – i opravdali smo grijeh u ime pogrešnog shvaćanja milosrđa”, piše on. “U našim nastojanjima da budemo otvoreni svijetu, postali smo svi spremni napustiti Put, Istinu i Život”.

Nastavlja:

Moramo prekinuti s grijehom. Mora biti iskorijenjen i ponovno se smatrati neprihvatljivim. Ljubite grešnika? Da. Prihvatiti istinsko pokajanje? Da. Ali nemojte reći da je grijeh u redu. I nemojte se pretvarati da teška kršenja dužnosti i povjerenja dolaze bez ozbiljnih, trajnih posljedica.

Za Crkvu, kriza s kojom se suočavamo nije ograničena na Mc Carrickovu avanturu, ili na izvješće Velikog suda Pennsylvanie, ili bilo što drugo što može doći. Dublju krizu koju treba adresirati je licenca za grijeh koja ima dom u pojedincima na svakoj razini Crkve. Postoji određena razina udobnosti s grijehom koji je došao prožeti našu nauku, naše propovijedanje, odlučivanje i naš način života.

I kao što je Sv. Toma Akvinski rekao: “Mrziti zloću pripada u vrlinu ljubavi”

“Djelo ljubavi je mrziti grijeh i odvraćati druge od njega”

“Trenutno postoji mnogo opravdanog bijesa koji dolaze od mnogih svetih i vjernih laika i svećenika širom zemlje, pozivajući na stvarne reforme i” čišćenje kuće” od ove vrste pokvarenosti. Stojim s njima “, zaključuje on. “Još ne znam kako će se ovo odigrati na nacionalnoj ili međunarodnoj razini. Ali ja znam ovo, za Madisonovu biskupiju: “Što se tiče mene i moje kuće, mi ćemo služiti Gospodinu.” 

 

Dio pastoralnog pisma biskupa Morlina

Draga braćo i sestre u Kristu biskupije Madison,

Protekli tjedni donijeli su mnogo skandala, opravdani bijes i poziv na odgovore i akciju mnogih vjernih katolika ovdje u SAD-u i inozemstvu, usmjerenu na crkvenu hijerarhiju zbog seksualnih grijeha od strane biskupa, svećenika, pa čak i kardinala. Još više bijesa je s pravom usmjereno prema onima koji su sudjelovali u tome da neki od tih ozbiljnih grijeha ne dođu na vidjelo.

Dugo smo umanjivali stvarnost grijeha – odbijali smo progovoriti da je grijeh grijeh – i opravdali smo grijeh u ime pogrešnog pojma milosrđa. U našim nastojanjima da budemo otvoreni svijetu postali smo svi spremni napustiti Put, Istinu i Život. 

Zašto to činimo? Je li to od ozbiljne želje za prikazom pogrešnog smisla da budemo “pastoralni”? Jesmo li prikrili istinu iz straha? Bojimo li se ljudi koji se ne sviđaju ovom svijetu? 

Ne smije biti mjesta ni utočišta za grijeh – ni u vlastitom životu niti u životu naših zajednica. Kada bi bili utočište za grešnike (što bismo trebali biti), Crkva mora biti mjesto gdje se grešnici mogu okrenuti od grešnog života. U ovome govorim o svim grijesima. No, da budemo jasni, u konkretnim situacijama, pričamo o devijantnim seksualnim – gotovo isključivo homoseksualnim – djelima klerika. Također govorimo o homoseksualnim prijedlozima i zloupotrebama svetih i mladih svećenika od strane moćnih svećenika, biskupa i kardinala. Riječ je o djelima i postupcima koji ne samo da krše sveto obećanje već također krše prirodni moralni zakon za sve.

Vrijeme je da priznamo da postoji homoseksualna subkultura unutar hijerarhije Katoličke crkve koja u velikom pustošenju uništava Gospodnji vinograd. Crkveno učenje jasno je da homoseksualna sklonost nije sama po sebi grešna, ali u biti čini bilo kojeg čovjeka koji je pogođen njom nesposobnim da bude svećenik. A odluka da se ponaša prema ovoj neurednoj sklonosti je grijeh toliko ozbiljan da se plače u nebo zbog osvete, pogotovo kada uključuje mlade ili ranjive. Takav grijeh treba mrziti savršenom mržnjom. 

Samo kršćanska ljubav zahtijeva da mrzimo zlo baš kao što volimo dobrotu. Ali dok mrzimo grijeh, nikada ne smijemo mrziti grešnika, koji je pozvan na obraćenje, pokoru i obnovljenu zajednicu s Kristom i Njegovom Crkvom, kroz Njegovu neiscrpnu milost.

Istodobno, ljubav i milosrđe za koje smo pozvani imati čak i za najgore grešnike ne isključuje njihovo odgovornost za njihove postupke. Zapravo, pravedna je kazna važan posao ljubavi i milosrđa jer, iako prvenstveno služi kao naknada za počinjeno djelo, također nudi okrivljeniku priliku da izvrši nadoknadu za svoj grijeh u ovom životu (ako on slobodno prihvati svoju kaznu), čime bi se spasio od kazne u budućem životu. 

Našim svećenicima: Najjednostavnije, ispunite obećanja koja ste napravili na dan vašeg ređenja. Pozvani ste da služite Kristovom narodu, počevši od molitve svakodnevno u liturgiji sati. Ovo će vas držati vrlo blizu Bogu. Nastojte živjeti svoje svećeništvo kao sveti svećenici, marljivi svećenici i čisti i sretni svećenici – kao što vas Krist zove. I živite časni i celibatski život kako biste u potpunosti mogli dati svoj život Kristu, Crkvi i narodu koje vas je pozvao da služite. Bog će vam dati milost da to učinite. Pitajte Ga za pomoć koja vam je potrebna svakodnevno i tijekom svakog dana. A ako ste neustrašivo predloženi, zlostavljani ili vam se prijeti (bez obzira na koga), ili ako izravno svjedočite nepristojnom ponašanju, prijavite mi. Neću to više podnositi u svojoj biskupiji.

Velč. red. Robert C. Morlino 

Biskup Madisona 

https://www.lifesitenews.com/news/bishops-blistering-letter-time-to-root-out-homosexual-subculture-in-church

One Comment

 1. Petar

  Ovako bi trebali govoriti pastiri.
  Ovakav govor nećemo čuti iz usta lažnog proroka, ni biskupa koji idu za njim, tj. onih koje je uspio otrovati svojim dvosmislenim, lukavim i lažljivim jezikom.
  Kako vidimo on je upravo cijelu ovu situaciju obrnuo naopako i za sve optužio klerikalizam, odnosno biskupe poput ovoga biskupa iz Madisona.
  https://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-blames-u.s.-sex-abuse-crisis-on-clericalism-fails-to-mention-h

  https://www.lifesitenews.com/blogs/abuse-victim-withdraws-defense-of-pope-francis-after-weak-letter-on-u.s.-cr

  Vidjet ćemo koliko će ovaj biskup uspjeti održati ovu poziciju, daj Bože da uspije do kraja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *