Znanstvenik zbunio Cupicha pitanjem da li “promjena smjera” znači radikalnu promjenu nauka

Cambridge, Engleska, 15. 02. 2018 – Uvaženi Katolički povjesničar i filozof izazvao je Kardinala Cupicha, za vrijeme predavanja prošlog tjedna o papinom tzv. revolucionarnom milosrđu, koje je uzrokovalo ono što mnogi zovu promjena smjera u Katoličkoj praksi.

Profesor John Rist, nakon predavanja na Cambridge Sveučilištu, upitao je kardinala Cupicha zašto papa Franjo nemilosrdno vrijeđa i eliminira svoje doktrinalne protivnike. 

“Vaša Eminencijo, U svijetlu vašeg ozarenog, brižnog i holističkog opisa revolucionarnog milosrđa pape Franje, tijekom ovog predavanja, kojeg ste opisali kao promjenu smjera Katolicizma i papinog poziva za slobodnom i iskrenom diskusijom njegovih iznenađujućih prijedloga i politike, želio bih upitati zašto papa Franjo djeluje tako nemilosrdno u vrijeđanju i eliminiranju svojin doktrinalnih suparnika:

– Kardinal Burke maknut iz vodstva Rimske Rote.

– Tri lojalna svećenika otpuštena iz Kongregacije za nauk vjere bez objašnjenja, nakon čega slijedi prekid službe kardinala Mullera osobno.

– Odbijanje kardinalske titule šampionu u borbi za nerođene Nadbiskupu Chaputu.

– Smjena najvjernijih članova Akademije za Život.

– Odbacivanje kardinala Pell-a, zbog optužbi koje su izmišljene.”

Lista ide dalje , ali zaustavljam se ovdje kako bih vas ponovno pitao, da li ovakve oštre akcije u kombinaciji sa Sinodom za obitelj, indiciraju da se promjena smjera treba prepoznati kao tajni pokušaj, kojim bi se nametnulo Crkvi radikalne promjene u Njenom nauku, koje su konstruirane većim dijelom u Njemačkoj od Hegelijanskih teologa? “

Cupich nije odgovorio na pitanje nego je rekao da oni koji imaju takve brige trebaju se zapitati: “Da li doista vjerujemo da Duh više ne vodi Crkvu?

Profesor je rekao nakon predavanja da mu nije dana šansa da odgovori, a rekao bi kardinalu kako je “Crkva doista vođena Svetim Duhom, kroz dobre Katoličke duše kao što su kardinal Burke i mnogi drugi.” 

Rist je profesor emeritus čija je 50 godišnja karijera neupitna, također je pridonio obrani Katoličkog nauka na Sinodi za obitelj, kada je nazvao Franjino papinstvo katastrofom.

Profesor ističe da je najveći problem u Crkvi danas, kada ljudi zamjene Crkvu sa osobom pape.

“Previše Katolika miješa Crkvu sa papom, Cupich pokušava igrati na tu kartu, sugerirajući da AL,  jer je objavljena u Acta Apostolica Sedis, predstavlja nauk u koji se mora vjerovati, a zapravo uopće ne mora.”

“Funkcija pape je osigurati jedinstvo Crkve, kritički razmatrajući nove ideje, kako bi vidio da li su one kompatibilne sa naslijeđenim pravilima vjere. Umjesto jedinstva, papa Franjo uzrokuje masovnu pomutnju i podjelu, a mnogi razočarani kler boji se sankcija ako progovore.” rekao je Rist

Rist uspoređuje Franjine inovacije sa krizom vjere u četvrtom stoljeću:

“Cijela stvar izgleda kao hereza koja podsjeća na Ariansku herezu. Za nju je trebalo oko 60 godina kako bi se razriješila. Bojim se da će za ovu, pape Franje trebati puno više.”

https://www.lifesitenews.com/news/scholar-stumps-cardinal-cupich-asks-if-popes-paradigm-shift-means-radical-d

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *