Povijest papinstva: Zbog čega je Franjo toliko drugačiji?

U intervjuu za National Catholic Register koji je objavljen prije tjedan dana, Edward Pentin je pitao Kardinala Burkea: Da li ovim činite posljednju molbu?

Burke je odgovorio: Da zbog velikih razloga, godinu nakon javnog objavljivanja dubije, opet se obraćam papi i cijeloj Crkvi, podcrtavajući koliko je hitno da papa učvrsti svoju braću po vjeri, sa jasnim učenjem.

http://hrvatskikrsnizavjet.com/kardinal-burke-poslao-posljednju-molbu-za-jasnocom-papi-franji-na-godisnjicu-dubie/

U ovome je Kardinal Burke citirao našega Gospodina:

Reče pak Gospodin: “Šimune, Šimune! Evo, sotona zatraži, da vas smije rešetati kao pšenicu. A Ja Sam se molio za tebe, da se vjera tvoja ne popusti. Zato podupri i utvrdi jednoć braću svoju!” Luka 22:31-32

Primijetite jako dobro da je Isus otkrio da On posreduje za papu na poseban način. On daje posebne milosti onome koji je na Petrovoj Stolici koje su jedinstvene zbog njegove misije i poslanja.

Kako sam pisao mnogo puta ovdje, postoje mnogi razlozi da vjerujemo da je ostavka pape Benedikta XVI nevažeća – od izjava koje su došle gdje je ukazivao da je bio prisiljen to učiniti do apsurdne tvrdnje da nema na raspolaganju crnih mantija u Rimu nakon njegovog odlaska, (pa je zadržao bijelu odjeću) i jasno izjavljujući da je on u klauzuri i ne može nigdje izaći bez Franjine dozvole.

Nepotrebno je reći, da ako je stvarno ostavka bila nevažeća, to bi učinilo konklavu 2013. bezvrijednom, jer Rimska Stolica nije bila ispražnjena za vrijeme zasjedanja.

Naravno neki će reći da je rezultat konklave koji je ishodio pod tim uvjetima još uvijek valjan, sa nepogrješivom točnošću, pozivajući se samo na moralno jedinstvo Crkve, prevareno u prihvaćanju čovjeka izabranog za papu.

Oni koji to tvrde, nisu u stanju naći, čak ni jedan citat od nekog uglednog teologa koji bi podupro takvo mišljenje.

U najboljem slučaju oni će komentirati defekte u valjano sazvanoj konklavi, ali ne ako se radi o konklavi koja je sazvana pretvorno i lažno.

Uz sve što je rečeno, ja sam svjestan da se mnogi čitatelji ne slažu po pitanjima koja se tiču valjanosti Benediktove ostavke, ali ni jedan pošten promatrač, ne može poreći da pitanja postoje i da su mnoga os njih postavljena od ljudi visoke reputacije i da su legitimna.

Na ovom prostoru smo široko raspravljali da je Franjo – ako je stvarno valjano izabran –  napravio više nego dovoljno toga da se otkrije kao formalni, tvrdoglavi heretik i kao takav ne član, a kamoli glava, Tijela Kristova na Zemlji.

Ja shvaćam da se mnogi čitatelji ne slažu.

Vratimo se sada na odgovor Kardinala Burkea…

On pretpostavlja, naravno, da je Franjo papa – i valjeno izabran i da valjano obnaša funkciju na Petrovoj Stolici.

Kao takav on također pretpostavlja da je Bergoglio poseban subjekt molitve našega Gospodina kao što smo čitali gore u Evanđelju.

Ali što ako nije? Što ako nikad nije ni bio? Što bi to značilo?

To bi značilo da Jorge Bergoglio nema dioništva u molitvi našega Gospodina i da bi on, na najposebniji i mudar način, bio pod utjecajem sotone koji želi da ga tako prorešeta da izgubi vjeru.

Drugim riječima, to bi značilo da on nije ništa drugačiji od onoga čudaka sa Novoga Zelanda koji je ubacio svoju „kreativnu inicijativu“ u Novi Obred Mise, ili kardinala „Ja nikome ne bih zabranio Pričest“ Chupicha, ili biskupa „ Možda je pakao prazan“ Barrona.  

Utemeljeno na Bergoglijevom ponašanju, to bi imalo puno više smisla nego suprotna pretpostavka, zar ne?

Ozbiljno, od prvog trenutka kad se predstavio svijetu kao Franjo, do danas, što je on ikada rekao ili učinio da bi dalo naslutiti da on uživa jedinstvene milosti koje su zajamčene onome koji sjedi na Petrovoj stolici?

Sa svom iskrenošću, ja se ne mogu sjetiti ni jedne, jedine, zdrave stvari na ovoj liniji, ali se mogu sjetiti puno stvari koje mi govore obrnuto.

Možda je zbog ovoga Franjo potpuno drugačiji u cijeloj povijesti papinstva.  

U svakom slučaju imamo desetak dana od „posljednje molbe“ kardinala Burkea Franji, i deset dana do početka Adventa – dana velike milosti u kojima bi, kako je Kardinal dubije dao naslutiti prošle godine, bilo nemoguće učiniti formalnu korekciju.

Ako je „velika milost“ ono što Kardinal Burke stvarno želi Crkvi, onda ne može bolje nego da sljedeći korak učini idući tjedan.

Ja vjerujem da hoće iako to možda neće biti onako kako se većina nas nada da će biti.

Jesam li u pravu vezano za ovo uskoro ćemo saznati.

https://akacatholic.com/francis-unique/

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *