Edward Pentin o napadu na celibat

Pentin, o ukidanju celibata piše na način sličan kao i Julije Müller-Meiningen, njemački novinar o kojemu smo nedavno pisali.

http://hrvatskikrsnizavjet.com/vatikanski-strucnjaci-napad-na-celibat-je-sljedeci/

U članku objavljenom 8. ožujka za NCR, Pentin postavlja pitanje: “Hoće li Pan-Amazonska sinoda rezultirati prestankom celibata?”

Edward Pentin i Benedikt XVI

On izvještava da je Vatikan sada najavio članove predstojećeg pred Sinodalnog vijeća koji će pripremiti Pan-Amazonska Sinodu. Također je najavljena tema Sinode u listopadu 2019. – Amazona: novi putovi za Crkvu i za integralnu ekologiju

Posebno, iako ne neočekivano, interesantna su imenovanja kardinala Claudia Hummesa i umirovljenog biskupa Erwina Kräutlera u vijeće. Obojica su se zalagali za promjenu discipline kako bi omogućili vjenčano svećenstvo u latinskom obredu, a Pan Amazonska Sinoda će održati forum da se barem raspravi o tom pitanju.

Biskup Krautler, kao što smo i sami u više navrata izvještavali je snažan promotor oženjenih svećenika. Prema izvješću objavljenom u listopadu 2017, taj biskup je rekao da je već pripremio dokument za papu da ga potpiše. Kräutler je i sam rekao da ga je papa potaknuo da napravi „podebljane prijedloge” s obzirom na pitanje o nedostatku svećenika. U ovom je kontekstu važno napomenuti da je, prema Pentinu, papa Franjo htio uvesti Sinodu o ovom pitanju, ali ga je preglasala “većina članova na redovitom vijeću biskupske Sinode, tijelu zaduženom za izradu teme.”

Jedan od načina da se dođe bliže gubitku klerikalnog celibata može biti, prema Pentinu, da se đakonima dozvoli ponovno vjenčanje. Sada se oženjeni đakoni ne mogu ponovno vjenčati, ako su njihove žene umrle. “Status neoženjenih đakona i đakona čije su žene umrle” bio je tema na jednom od C9 (Vijeće devet kardinala) kad su se sastali u lipnju 2016. godine.

Ranije u svom papinstvu, u 2014. godini, papa Franjo je također napravio potez i dopustio istočno-katoličkim biskupima u SAD-u i Kanadi da zarede oženjene ljude, nešto što je bilo zabranjeno posljednjih 85 godina. Ova odluka također se može vidjeti u svjetlu predstojećih rasprava o celibatu.

Izvorna odredba 1929. zabranila je vjenčane svećenike u Sjevernoj Americi: “Godine 1929.Vatikan je objavio dekret koji kaže da grko katolički svećenici ‘koji žele otići u Sjedinjene Američke Države i ostati tamo moraju biti celibati.’ “Članak također dodaje sljedeće riječi:” Kao što je Franjo nedavno priznao, celibat za svećenike latinskog obreda “nije dogma vjere”. Stoga je rekao, “vrata su uvijek otvorena za promjenu. “

Kao dodatni važan dio novosti, sada nam dolazi izvješće o nekim riječima koje je sam papa nedavno govorio rektorima s njemačkog govornog područja – koje je naravno poznato po nedostatku sjemeništaraca. Naglasio je 8. ožujka da “zvanja, ne možemo stvoriti” i dodao:

Kao ljudske osobe i kao svećenici vjerujemo u baštinu naših iskustava. Istovremeno, međutim, moramo priznati da postoje novi i različiti kulturni oblici koji se ne uklapaju u modele koji su nam poznati. Moramo se odvojiti od nekih navika kojima smo vezani i raditi s onim što još nije poznato.

https://onepeterfive.com/vatican-specialists-attack-celibacy-next/

Komentar: Neki tumače ove Franjine riječi u svijetlu nedavnih događaja u Njemačkoj biskupskoj konferenciji, kao signal za blagoslov homoseksualnih parova. Očito je Franjo mislio i na to, kao i sve ostalo što je protiv vjere, a Nijemci uvode u Crkvu: „Moramo se odvojiti od nekih navika kojima smo vezani i raditi s onim što još nije poznato.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *