EKSKLUZIVNO: Biskup Schneider poziva prelate širom svijeta da potpišu Deklaraciju nepromjenjivih istina

RIM, 30. siječnja 2018. ( LifeSiteNews ) – U ekskluzivnom intervjuu dva tjedna nakon objavljivanja Deklaracije nepromjenjivih istina o sakramentalnom braku, biskup Athanasius Schneider poziva svoju braću biskupe širom svijeta da se pridruže podizanju zajedničkog glasa u obrani svetosti i nerazrješivosti braka, usred “neopoganskog društva”, gdje je razvod postao “kuga”.

U razgovoru s LifeSiteNewsom, 15. siječnja 2018., pomoćni biskup Astane Kazahstana je rekao: “Bog će odlučiti vrijeme, a doći će vrijeme kada će papa i svi biskupi ponovo navijestiti, sa svom jasnoćom, nedvosmislenošću i ljepotom, svetost braka, obitelji i Euharistije.”

Schneiderovi komentari dolaze dva tjedna nakon što su on i njegovi kolege objavili Deklaraciju nepromjenjivih istina o sakramentalnom braku. 

http://hrvatskikrsnizavjet.com/trojica-biskupa-nazvali-papin-dokument-amoris-laetitia-stranim-katolickoj-vjeri/

Deklaracija koju su objavila tri kazahstanska biskupa proizlazi iz “iskrene želje” da se ponudi “istina u ljubavi” u očitoj situaciji doktrinarne zbunjenosti, rekao je.

Schneider je rekao kako vjeruje da biskupi trebaju biti sposobni iskreno podići svoje glasove tijekom “važnih trenutaka Crkve”, bez da se to tumači kao nešto “protiv pape”.

Nadalje, inzistirao je da biskupi u objavi Deklaracije nisu kritizirali  Amoris Laetitia,  već samo “jednu konkretnu normu” koja “razvedenim i ponovo vjenčanim” Katolicima daje implicitno odobrenje “putem pristupa Svetoj Pričesti” njihovog razvoda i seksualne aktivnosti izvan valjanog braka.

“Kada je to očito protiv cijele Tradicije Crkve, nije važno tko je to objavio”, rekao je Schneider. “Moramo to reći, jer je papa samo sluga. On nije Bog. On nije Krist, on je samo Kristov vikar i mora biti vjeran svom prvom zadatku da vjerno i bez dvosmislenosti prenosi cjelokupnu Istinu Crkve. “

Biskup Schneider je rekao da bi to bilo „okrutno liječenje“ kad bi se dala Sveta Pričest onima koji namjerno obavljaju seksualnu aktivnost izvan valjanog braka. „To je lažna medicina.” rekao je. „To njih potvrđuje u njihovoj bolesti da nastave živjeti protiv Božje Volje, protiv Otkrivenja. A to nikada neće donijeti subjektivni dio istine na njih. To iskrivljuje istinu. To nije pastoralna ljubav.” 

Naravno da je “zahtjevnije” da biskupi i svećenici “prate našu razvedenu braću nekoliko godina”, dodaje Schneider, „no svećenstvo mora dati ljudima jasan cilj i strpljivo im pomoći da dođu do njega. – Cilj je da ćete živjeti u kontinenciji, da ćete prestati vrijeđati Boga”, pojasnio je. U međuvremenu, rekao je, Sveta Pričest nije pravi lijek, već u tom slučaju upravo suprotan.  

Biskup Schneider je rekao kako vjeruje da neki od onih koji zagovaraju Pričest za “razvedene i ponovno vjenčane” nisu “toliko zagovornici važnosti zajedništva, već to koriste kao implicitno sredstvo za uvođenje razvoda u Crkvu”.

Od objavljivanja, jedan kardinal i još četvorica biskupa, potpisali su ovu Deklaraciju. Njegova ekselencija Rene Henry Garcida, biskup emeritus, Teksasa, najnoviji je potpisnik.

Na pitanje je li razočaran odgovorom biskupa, biskup Schneider je rekao da je “s ljudske točke gledišta” “tužna pojava” da “toliko biskupa šuti” ili čak “osuđuju” potpisnike.

“Ali često u Kraljevstvu Božjem, broj nije važan”, dodao je. “Često, u povijesti spasenja, u povijesti Crkve, Bog je koristio mali broj ljudi po kojima je promicao Svoje Kraljevstvo u vrlo teškim vremenima”.

Kao nasljednici Apostola, Schneider je rekao da oni “ne bi mogli djelovati na drugi način”.

“Naša savjest kao biskupa poziva nas da to učinimo”, objasnio je Schneider. “Mi smo bili prisiljeni u našoj savjesti, u savjesti nasljednika Apostola i kolega pape.”

Stoga poziva biskupe širom svijeta da svoje ime upišu u Deklaraciju nepromjenjivih istina o sakramentalnom braku, jer “to bi bio jači glas za ispovijedanje konstantnih istina Crkve, a to bi bio lijep zajednički glas koji brani svetost braka usred pravog neopoganskog društva u kojem je razvod postao kuga i gdje se seksualni poremećaj sve više širi”.

“Ovo je proročka misija i poziv za Crkvu, za biskupe da podignu zajednički glas”, kazao je. “A mi nismo učinili ništa drugo nego ponovili stalno učenje Crkve. To je ispovijest, a ispovijest Istine nije protiv nikoga. To je samo u korist Istine. “

Biskup Schneider je zaključio: “Kao što je Sveti Pavao rekao: “Ne možemo učiniti ništa protiv Istine”(2 Kor 13,18). „Naša savjest ne dopušta nam. I nadam se da će se taj glas biskupa povećati. Ne znam kada. Bog će odlučiti vrijeme, a doći će vrijeme kada će papa i svi biskupi ponovo navijestiti, sa svom jasnoćom, nedvosmislenošću i ljepotom, svetost braka, obitelji i Euharistije.”

Pri tome, autor je primijetio, biskupi su posegli izvan “ograničene kanonske jurisdikcije vlastitog teritorija” i govore “izravno sveopćoj Crkvi kao nasljednici Apostola”.

Rekao je da Deklaracija sada ostavlja biskupe u svijetu s tri mogućnosti: ne odgovoriti ništa; izdati sličnu Deklaraciju ili se pridružiti ovoj; javno odbiti Deklaraciju. 

VAŽNO: LifeSiteNews je potvrdio da su svi biskupi u svijetu već primili tekst Deklaracije nepromjenjivih istina o sakramentalnom braku putem e-pošte. “Na svakom je biskupu javno izjaviti svoju potporu ili izdati sličan tekst”, rekao je biskup Schneider. “Javna reakcija kardinala Eijka iz Utrecta mogla bi biti takav prvi primjer.”

http://hrvatskikrsnizavjet.com/kardinal-eijk-trazi-od-pape-da-pojasni-pitanja-o-ponovno-vjencanim-razvodima/

https://www.lifesitenews.com/news/exclusive-athanasius-schneider-invites-worlds-bishops-to-sign-profession-of

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *