Gay svećenik propovijedao u Washingtonskoj katedrali na Veliki Petak

Kardinal Donald Wuerl iskazao je čast isusovcu, Jamesu Martinu, svećeniku koji otvoreno promovira LGBT ideologiju, ugostivši ga kao propovjednika u svojoj katedrali u Washingtonu i to na Veliki Petak, dan kada se prisjećamo Kristovog Raspeća i Smrti. Martin je imao jednosatno razmatranje Sedam Posljednjih Isusovih Riječi u katedrali Svetog Mateja Apostola. Nakon njegova govora uslijedila je liturgija Muke Gospodnje kojom je predsjedao kardinal Wuerl. Urednik isusovačkog magazina America o. Martin u medijima i preko svojih profila na društvenim mrežama, vrlo često promovira LGBT teme.

Papa Franjo nedavno ga je imenovao kao jednog od 13 savjetnika u svom Uredu za komunikacije. Vatikanski tiskovni ured objavio je da će Martin voditi papin službeni Twitter profil, vatikanski radio i televiziju te internet stranicu Svete Stolice. Martinov nastup na Veliki Petak bio je najavljen na internetskoj stranici katedrale Sv. Mateja, a on sam na twitteru je objavio pozivnicu kardinala Wuerla kao i tweet zahvale u kojem je zahvalio kardinalu što ga je pozvao da propovijeda. Sutradan je i na svom facebook profilu objavio da je počaščen kardinalovim pozivom da propovijeda o Sedam Posljednjih Isusovih Riječi. 

U sukobu sa Crkvenim učenjem o homoseksualnosti

U veljači ove godine, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poništio Obaminu uredbu kojom su nametnute tzv. transgender kupaonice (toaleti) u javnim školama, Martin je objavio je mnoge tweetove podrške rodno-neodlučnoj djeci u kojima je zagovarao dopuštanje korištenja kupaonica (toaleta) suprotnog spola. Svećenik kojeg na tweeteru prati blizu 100 000 ljudi, pokušao je opravdati svoj stav prikazujući ga kao onaj kakav bi i Isus zauzeo. (https://www.lifesitenews.com/news/fr.-james-martin-sj-tweets-in-support-of-transgender-bathrooms)

Katolička Crkva protivi se ideji spolne neodređenosti, učeći da je Bog stvorio ljude kao muško i žensko, a Bog ne griješi. Martinova prešutna podrška presudi u slučaju Obergefell iz 2015. godine kojom je Američki Vrhovni Sud pravo na istospolni brak proglasio temeljnim pravom, izazvala je poprilično negativne reakcije na društvenim mrežama. U svom odgovoru on se tada požalio na “porast mržnje prema homoseksualnosti.” Usput je i zaobišao crkveno učenje o homoseksualnim činima selektivno navodeći Katekizam: “Katolička Crkva mora više poraditi na onome što Katekizam kaže: da mi moramo tretirati našu LGBT braću i sestre sa poštovanjem, osjetljivošću i suosjećanjem.” Po pitanju homoseksualnosti Crkva uči da homoseksualne osobe ne smiju biti predmetom “nepravedne diskriminacije”, ali homoseksualne čine ili tendencije u sebi drži teško neurednima i nemoralnima.(KKC 2357) Tijekom izvanredne Sinode o obitelji 2014. godine Martin je na svom facebook profilu objavio poziv na molitvu “kako bi se okončao jezik, posebno u našim crkvama, koji može voditi u mržnju, odbacivanje ili nasilje prema homoseksualcima”. Post je popraćen slikom “Muke Matthewa Sheperda”. Matthew Sheperd je bio mladić homoseksualac koji je ubijen u Wyomingu u obračunu zbog trgovine drogom, a čija priča je bila iskorištena od strane LGBT aktivista u svrhu promidžbe njihovih prava. 2005.godine, na Los Angeles Religios Education kongresu Martin je pred auditorijem govorio o potrebi otvorenijeg načina djelovanja gay svećenika:”… kada bi samo bilo više javnih primjera gay svećenika. U odsustvu zdravih gay svećenika koji bi pred katolike istupili javno i uz primjere isključivo notornih pedofila, stereotipi o gay svećenicima kao zlostavljačima djece samo se produbljuju.” (https://www.lifesitenews.com/news/l.a.-archdiocese-religious-education-congress-speakers-support-gay-priests)

Izdavačka djelatnost 

U svojoj novoj knjizi naslovljenoj: Izgradnja mosta: Kako Katolička Crkva i Lgbt zajednica mogu ući u odnos poštovanja, samilosti i suosjećanja, Martin navodi kako Crkveni zaposlenici ne bi trebali biti otpušteni zato što idu protiv Crkvenog nauka odobravajući homoseksualna djela ili otvoreno objavljujući homoseksualnost. Prošle godine Martin je primio i nagradu od pro-homoseksualne grupe New Ways Ministry, koja je osuđena od Kongregacije za nauk vjere kao i od Američke biskupske konferencije. Tijekom svoga govora pred homoseksualnim aktivistima izjavio je da bi Crkva trebala prihvatiti “posebne darove” homoseksualnosti. Također poznata je njegova izjava kako Katolička Crkva treba “poslati na počinak” svoj izričaj o objektivno neurednoj naravi homoseksualnih čina i tendencija. Martin tvrdi da je jezik Katekizma “nepotrebno okrutan” i “nepotrebno uvredljiv” jer govori da je jedan od najdubljih dijelova osobe – dio koji pruža i prima ljubav – neuredan u sebi. 

http://hrvatskikrsnizavjet.com/vatikan-imenovao-pro-gay-svecenika-jamesa-martina-savjetnikom-odjela-za-komunikacije/

https://www.lifesitenews.com/news/pro-gay-fr.-martin-preached-at-washington-cathedral-on-good-friday-and-doub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *