Njemački teolog: Papa nas potiče da stvaramo probleme

Nedavno smo pisali o intervjuju njemačkih novina Augsburger Allgemeine sa don Anselmom Grünom, autorom knjiga i progresivnim Njemačkim redovnikom koji je primio pohvalu od strane pape Franje u veljači 2018.

http://hrvatskikrsnizavjet.com/svecenik-kojega-hvali-papa-franjo-zenski-papa-je-moguc-u-buducnosti/

Grünovi komentari o ženi papi su odgovor na pitanje voditelja o stajalištima njegovog kolege Wunibalda Müllera koji je osnivač i do 2016. godine direktor Recollectio Hausa za svećenike i vjernike koji su u egzistencijalnim kriznim situacijama i koji se nalaze u Grünovom vlastitom benediktinskom samostanu Münsterschwarzach u biskupiji Würzburg. Grün je duhovni ravnatelj ove Recollectio Haus.

Štoviše, Müller, koji je i sam laik teolog i psihoterapeut, u Njemačkoj je istaknuti javni branitelj homoseksualaca i promicatelj blagoslova homoseksualnih parova. U nedavnoj panel raspravi u Neussu u Njemačkoj, 7. ožujka 2018. , on je bio prvi koji je predložio ideju da treba postojati ženski papa. Müller je tada rekao (u minuti 35:50): “Za mene, to je skandal da se žene, na primjer, ne mogu odrediti kao ženski svećenici; i jednoga dana možda čak i kao ženski biskupi, a onda možda čak i kao papa – zašto ne?

„Sumnjam u to da bi Bog imao jednu minutu problem s tim, da će žena postati svećenik.“ Müller je isti čovjek koji je napisao, 2013. i 2014. godine, otvoreno pismo papi Franji i tražio od njega dozvolu za oženjene svećenike. “Tražio sam opuštanje stege celibata. Treba biti oženjenih svećenika, kao i celibat, kao i homoseksualni, kao i heteroseksualni [svećenici]”, rekao je u intervjuu koji je talijanski stručnjak vatikanist Sandro Magister objavio 2016. U to vrijeme Müller je također govorio o odgovoru koji je primio od pape Franje:

Franjo mi se zahvalio na mojim razmišljanjima, što me je učinilo vrlo sretnim. On kaže da se moji prijedlozi ne mogu ostvariti za univerzalnu Crkvu, ali mislim da to ne isključuje rješenja na regionalnoj razini. Franjo je zatražio od Brazilskog biskupa Erwina Kräutlera da vidi postoje li u njegovoj biskupiji oženjeni muškarci, sa dokazanim iskustvom, koji bi mogli biti zaređeni svećenici. Papa traži mjesta na kojima se može primijeniti nešto što onda može razviti vlastitu dinamiku.

Wunibald Müller je rekao tijekom panel rasprave 7. ožujka: stvari su se promijenile pod papom Franjom, sada smo ohrabreni da govorimo što nam je na umu. Papa Franjo tako otvara slobodne prostore gdje se može raspravljati o stvarima. Imamo previše strahova da prihvatimo nove stvari, objasnio je psihoterapeut. Papa Franjo, dodao je Müller, “nas potiče da stvaramo probleme. I vjerujem da u ovom trenutku postoje mnoge slične stvari koje se događaju.”

https://onepeterfive.com/a-priest-praised-by-the-pope-a-female-pope-is-a-possibility-in-the-future/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *