Rat oko Humanae vitae se zaoštrava

RIM, 8. ožujka 2018. Papa nema moć promijeniti ili napustiti zabranu Crkve o umjetnoj kontracepciji, baš kao što nikad ne može dopustiti ženama da budu zaređene, rekao je kardinal Gerhard Müller u srijedu.

Bivši šef Kongregacije za nauk vjere je govorio povodom predstavljanja knjige na Lateranskom sveučilištu u Rimu, o čemu smo već pisali:

http://hrvatskikrsnizavjet.com/ivan-pavao-ii-nitko-ne-moze-promijeniti-ucenje-humane-vitae/

Njegova izjava o nepogrešivosti  Humanae vitae došla je kao nastavak potpore predavanju svećenika profesora Livia Melina, koji je služio kao predsjednik instituta Ivan Pavao II u Rimu od 2006 do 2016. 

Prof. Melina je rekao da, iako crkvena zabrana kontracepcije nikada nije bila dogmatski definirana ex cathedra, ipak “pripada univerzalnom magisteriju” i kao takva je nepogrešiva.

Također je prozvao medijske pokušaje prikazivanja Karola Wojtyłe (Svetog Ivana Pavla II) kao krutog tradicionaliste, za razliku od otvorenijeg Pavla VI, lažnim vijestima.

Nikad prije objavljeno pismo

Nova knjiga don. Paweła Stanisława Gałuszka, pod naslovom “Karol Wojtyła i  Humanae vitae”, ispituje doprinos koji su Karol Wojtyła i Poljski biskupi učinili u uređivanju i primanju Humanae vitae kada je Wojtyła bio nadbiskup Krakowa. 

Knjiga sadrži nekoliko dokumenata koji nikad prije nisu bili objavljeni, uključujući i pismo koje je Wojtyła poslao papi Pavlu VI. 1969. godine, nakon što su brojni biskupi kritizirali Humanae vitae.

U pismu papi Montiniju, Wojtyła sugerira da Sveta Stolica razmotri niz odredbi koje imaju za cilj pomoći svećenicima i laicima da riješe teškoće koje proizlaze iz štetnih tumačenja papinog dokumenta.

U tu svrhu, Wojtyła uključuje s pismom nekoliko detaljnih prijedloga za “pouku upućenu svećenicima angažiranima u službi, prije svih ispovjednika, katehista i propovjednika.”

U danima koji su prethodili izdavanju knjige u srijedu, objavljena su izvješća u vijestima u Rimu o sadržaju pisma.

Avvenireov glavni urednik, Luciano Moia,  javni disident protiv Humanae vitae, rekao je da ‘ton’ u Wojtylinim predloženim smjernicama predstavlja ‘znatno ukrućivanje (rigidnost)’ [irrigidimento] s obzirom na ono što je Pavao VI napisao u  Humanae vitae.  Dodao je da su smjernice eksplicitno” u sukobu s mislima koje je u to vrijeme izrazila “polovica svjetskih biskupa”, koje su karakterizirale “poštovanje, prihvaćanje i razumijevanje”.

O listu Avvenire čiji je Moia glavni urednik, smo također nedavno pisali:

http://hrvatskikrsnizavjet.com/novine-talijanskih-biskupska-avvenire-objavile-jos-jedan-bogohulni-strip/

Moia je rekao da je “najočekivaniji aspekt pisma” da je Wojtyła pitao Pavla VI da proglasi “nepogrešivim i nepovratnim” karakter enciklike, iako Moia ignorira činjenicu da se riječ “irreformabile” ne pojavljuje u pismu.

“Je li moguće da Wojtyła nije znao da je Pavao VI tražio od mons. Ferdinanda Lambruschinia da objasni na tiskovnoj konferenciji prezentacije enciklike da se tekst ne smije smatrati nepogrešivim ili nepovratnim?” napisao je Moia.

Moia je otvoreno podržavao opuštanje Crkvene zabrane za umjetnu kontracepciju. Čitatelji se također mogu sjetiti da je Avvenire – službeni list talijanskih biskupa – istaknuo i pohvalio kontroverzno javno predavanje Mauriceja Chioda u kojem je rekao da odgovorno roditeljstvo može obvezati bračne parove da koriste umjetnu kontracepciju. 

Tijekom pitanja i odgovora na predstavljanju knjige, postavljeno je pitanje o izjavama u Avvenire. Jedan gospodin je upitao: “Ako je istina da je Karol Wojtyla pitao papu Pavla VI da proglasi  Humanae vitae  nepogrešivom, a papa Pavao VI to nije učinio, zašto to nije učinio Ivan Pavao II tijekom svog 27 godišnjeg pontifikata?”

Prof. Melina je pozdravio priliku da razjasni stvar, rekavši:

Mislim da je sve to danas moderno nazvati “Lažna vijest”. Morate pažljivo i kritički pročitati pismo koje je Krakowski nadbiskup pisao Pavlu VI. 1969. kako bi shvatili da to zapravo nije učinio, tj. napravio takav zahtjev. 

Krakowski nadbiskup oštro razlikuje dvije stvari: razlikuje dogmatsku definiciju  ex cathedra  koja nije dana u  Humanae vitae i nazočnost učenja koje je potvrđeno u  Humanae vitae  s autoritetom univerzalnog Magisterija.

A budući da nadbiskup Krakowa misli, na temelju onoga što  Humanae vitae sama navodi, da moralno poučavanje Crkve nije arbitrarna odluka, da Magisterij nije vježba moći, već je u službi istine, nadbiskup Krakowa je uvjeren da učenje Humanae vitae izražava istinu o dobru, koje Crkva nema pravo, nema mogućnost da definira ili mijenja, već je ona samo depozitar i svjedok. 

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-mueller-the-pope-has-no-power-to-change-humanae-vitae

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *