Vatikan: Opet skandal vezan za Benediktovo pismo

Danas, 17. ožujka Sandro Magister, dobro informirani vatikanski stručnjak, ima još više za otkriti o nedavno objavljenom pismu pape emeritusa Benedikta XVI, o čemu smo pisali:

http://hrvatskikrsnizavjet.com/bergoglio-city-fotografija-benediktovog-pisma-namjerno-izmijenjena-a-pismo-cenzurirano/

Kao što znamo, ne samo da je Vatikan pokušao odvratiti pažnju javnosti od jednog odlomka u kojem je Benedikt izjavio da nema vremena za čitanje tih knjiga, i nakon što su manipulirali fotografijom pisma, sada doznajemo da je izbrisan jedan kompletan, do sada nigdje spominjani odlomak!

Evo što Magister izvještava:

„Pismo Benedikta XVI., koje je Settimo Cielo objavio 13. ožujka u cijelosti, zapravo nije potpuno.

Postoji objašnjenje razloga zašto Benedikt XVI. nije pročitao jedanaest knjižica niti ih je namjeravao pročitati u budućnosti, te je zbog toga ustvari odbio pisati “kratki i sažeti teološki osvrt” kako je Viganò zatražio.

Razlog koji je dao Benedikt XVI u konačnim redcima svoga pisma – rekao nam je neosporan izvor –je prisutnost među autorima tih jedanaest brošura dvaju njemačkih teologa, a naročito Petera Hünermanna, koji je bio neumoljivi kritičar kako Ivana Pavla II. tako i Benedikta kao teologa i pape.

Drugi njemački teolog je Jürgen Werbick.

O Hünermannu, profesoru sveučilišta u Tubingenu, može se podsjetiti da je on, između ostaloga komentirao da je Drugi Vatikanski Sabor u suprotnosti sa Ratzingerovom interpretacijom. Knjige o teologiji pape Franje, koje su napisala ova dvojica, imaju naslove: “Božja slabost za čovjeka” i “Muškarci po Kristu danas”.

Ovo je zapanjujuće otkriće koja bi trebala koštati neke ljude u Vatikanu trenutne pozicije. To je oblik manipulacije dokumentima koji nas čak podsjeća na sovjetsku propagandu.

U kontekstu dvojice autora, koje Benedikt izričito spominje i kritizira, valja istaknuti da je Hünermann tvrdio da žene pripadaju “kraljevskom svećeništvu”. Godine 2016. preporučio je papi Franji da razmotri, u svjetlu povijesti Crkve, mogućnost ređenja žena u red đakona. Također u 2011. godini već je pozvao na ređenja ženskih đakonima.

Što se tiče Jürgena Werbicka, pozvao je na ređenje žena u 2008. godini kada je tvrdio da mnoge žene već u osnovi vode župljane kao asistenti i zbog toga trebaju primiti svećenička ređenja.

Ovih nekoliko činjenica može nam objasniti zašto su ova dva autora možda izabrani za pisanje knjiga na slavu pape Franje.

Vratimo se na rastući skandal Vatikana. Zanimljivo je da Vatikanske vijesti, web stranice Vatikana, spominju u izvješću o Benediktovom pismu upravo ta dva njemačka teologa kao suradnike projekta pape Franje, kao da neizravno priznaju da ih je papa Benedikt također spomenuo u svom pismu.

Odmah nakon Magisterove objave, Cindy Wooden (Šef Rimskog ureda Katoličke službe za vijesti) dodala je odlomak koji nedostaje, na twitteru. 

Ovdje je prijevod Edwarda Pentina:

„Samo na kraju, želio bih zabilježiti moje iznenađenje zbog činjenice da je među autorima i profesor Hünermann, koji se tijekom mog pontifikata pokazao kao onaj koji vodi anti-papine inicijative. Odigrao je najveću ulogu u objavljivanju “Kölner Erklärung”, koji je u odnosu na encikliku “Veritatissplendor”, virulentno napao magisterijsku vlast Pape, osobito po pitanjima moralne teologije. Također, “Europaische Theologengesellschaft”, koju je utemeljio, u početku se smatrala organizacijom suprotnom papinom magisteriju. Kasnije, crkveno mišljenje mnogih teologa spriječilo je ovu orijentaciju, čineći tu organizaciju normalnim instrumentom doprinosa među teolozima.“

https://onepeterfive.com/sandro-magister-vatican-omitted-a-whole-paragraph-from-the-benedict-letter/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *