Vatikan: Prefekt Tajništva za komunikacije podnio ostavku

Vatikanski vrhovni komunikacijski dužnosnik je podnio ostavku u svjetlu skandala ‘Lettergate’.

http://hrvatskikrsnizavjet.com/vatikan-opet-skandal-vezan-za-benediktovo-pismo/

U pismu ostavke papi Franji, od 19. ožujka, mons. Dario Viganò, prefekt Tajništva za komunikacije, izjavio je da nedavna kontroverza oko njegovog rada “destabilizira složeno i veliko djelo reforme koje ste mi povjerili”.

Skandal ‘Lettergate’ izbio je kada je mons. Viganò manipulirao sa povjerljivim pismom Pape Benedikta XVI i predstavio ga svijetu kao da sadrži samo pohvalu za papu Franju. 

U pismu od 21. ožujka papa Franjo je prihvatio mons. Viganovu ostavku, pišući: “Nakon naših nedavnih sastanaka i nakon što smo razmišljali i pažljivo razmatrali o razlozima vašeg zahtjeva, poštujem vašu odluku.”

Papa Franjo tada pita mons. Vigana hoće li ostati u Tajništvu za komunikacije kao “savjetnik” novog prefekta “kako bi bio u stanju pružiti ljudski i profesionalni doprinos u projektu reforme”.

Robert Royal, urednik The Catholic Thing izjavio je za LifeSiteNews: Viganò je “morao to učiniti”.

“Ne možete biti šef vatikanskih komunikacija nakon takve fantazije. Vidim da će neko vrijeme biti tu kao savjetnik. Bit će zanimljivo vidjeti kamo ide dalje “, rekao je Royal.

Royal je LifeSiteNewsu rekao da je “najzanimljiviji dio ove cijele priče bilo ono što je Vigano namjeravao učiniti”. 

“Budući da ne pokušavate mijenjati istinu, osim ako zaista ne osjećate potrebu, ti napori podrazumijevaju da neki ljudi, negdje u Vatikanu, osjećaju da je papa ranjiv zbog percipiranih prekida s prethodnicima i nedostatka teološke koherentnosti.” rekao je. 

Royal je dodao: “Najistaknutiji dio ove priče je čini se da neki od papinih najbližih suradnika osjećaju potrebu da ga zaštite. Da se osjećaju sigurni u cjelokupnu poziciju, nikada se ne bi trudili probati ovakve stvari. “

Poznati engleski svećenik i bloger , fra. John Hunwicke, rekao je o ‘Lettergate’ aferi: 

“Kada netko čita tekst – pogotovo netko s profinjenim i suptilnim umom – čovjek je svjestan ravnoteže i protuslovlja u njemu. Primiti tekst koji govori “A, ali B” i izbrisati A ili B, znači krivo predstaviti izvornik i prikazati ono što se nije namjeravalo reći. Viganò tvrdi da nije imao namjeru cenzurirati Benedikta XVI; ali učinio je nešto gore od puke cenzure. Pokušao je predstaviti da je papa Emeritus rekao nešto suprotno od onoga što je stvarno rekao. “

Fra Hunwicke je izjavio za LifeSiteNews: 

“Utvrđivanje” unutarnjeg kontinuiteta “između dva pontifikata također je pogrešno prikazano. Vrlo je vjerojatno da Ratzinger dijeli pogled kardinala Mullera: da bi, da je bilo namjere mijenjanja Magisterija, to moralo biti učinjeno na običnom jeziku i s potpunom jasnoćom, a ne na opipljive savjete u fusnotama. Budući da to nije učinjeno, prethodno poučavanje i dalje ostaje, a ono što kaže Bergogoglio, mora se shvatiti samo kroz hermeneutičke leće onoga što je Benedikt i Ivan Pavao učio.” (iako sam Bergoglio tvrdi suprotno)

” Posljednji odlomak (“Samo na kraju”) zapravo je očito pravi smisao pisma”, rekao je Hunwicke. “Jasna kritika Hünermanna koji je tako virulentno napao Veritatis Splendor zapravo stoji kao Ratzingerovo svjedočanstvo o sjaju Veritatisa i njegovoj trajnoj valjanosti – dokumenta koji se ne spominje u Amoris laetitia. ” 

Mons. Viganòova ostavka nije potpuno iznenađenje. 

Izvori bliski Vatikanu izjavili su za LifeSite ranije ovog tjedna, “Viganò je bio sve više izoliran.” Oni su dodali: “Da nije zaštite pape Franje, bio bi otišao davno.”

https://www.lifesitenews.com/all/date/2018/03/21#article-head-of-vatican-communications-resigns-over-lettergate

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *