Nekada velebni Institut Ivana Pavla II, spao na večernju školu lažnog proroka

Promjene koje su započele na Institutu Ivana Pavla II u Rimu, a o kojima smo pisali ima već dvije godine, sada dobivaju svoj konačni smisao, tj. ispostavlja se da smo bili u pravu kad smo rekli da lažni prorok želi zatrti i protjerati teologiju Ivana Pavla II.

http://hrvatskikrsnizavjet.com/kooptiranje-naslijeda-sto-se-krije-iza-izmjena-instituta-ivana-pavla-ii/

Situacija je kulminirala nedavno otpuštanjem preostalih pravovjernih profesora koji su naivno mislili da mogu istovremeno služiti i Ivanu Pavlu II i lažnom proroku.

Studenti Instituta su ovih dana osnovali svoj blog kao odgovor na Priopćenje za javnost Instituta od 29. srpnja, za koje smatraju da nije odgovorilo na njihove probleme. Institut je u velikoj mjeri prikazao umanjene probleme studenata u priopćenju za javnost.

„Svrha ovog bloga je prije svega širiti i objaviti pismo upućeno 25. srpnja dekanu Instituta, s obzirom na to da “Priopćenje za javnost” objavljeno na službenim internetskim stranicama Instituta u ponedjeljak, 29. srpnja, ne samo da ne odgovara na naša utemeljena pitanja i strahove, već potpuno ignorira zahtjeve da se zaštitite naša studentska prava: kontinuitet našeg studija za one od nas koji smo ušli po starom Pravilniku “, napisali su.

„Drugo, želimo informirati i stalno ažurirati studente i bivše studente Papinskoga teološkog instituta Giovannija Paola II o događajima i njihovom razvoju u Institutu nakon neočekivane objave novih Statuta u utorak, 22. srpnja 2019. “, dodali su.

Među promjenama na Institutu bila je privremena suspenzija cijelog fakulteta i otkaz sedmorici ključnih profesora, među kojima je i bivši predsjednik Instituta, monsinjor Livio Melina.

Prema novim statutima, veliki kancelar Instituta, nadbiskup Vincenzo Paglia, ima pravo na otpuštanje i zapošljavanje na fakultetu. O njegovim moralnim kompetencijama uzoritosti za obitelj i mlade, već smo pisali:

http://hrvatskikrsnizavjet.com/nadbiskup-paglia-franjin-moralni-super-uzor-za-mlade-i-obitelj/

Znakovito je da je nedavno profesora Melinu primio Benedikt XVI, te mu izrazio podršku i solidarnost. Međutim sudeći po svemu, ovaj Institut ide dalje novim smjerom koji vodi studente i profesore daleko od Crkve.

Neki komentatori smatraju da je profesor Melina trebao reagirati prije, dok je objavljena Amoris L koju je on pokušao implementirati u naučavanje Ivana Pavla II, međutim i lažnom proroku i njegovim hordama je odmah bilo jasno da to nije moguće i da to neće tolerirati.

Melina se pokazao kao naivan i dobronamjeran, a možda i onaj koji nije imao hrabrosti za otvorenu borbu protiv onih koji njemu direktno pred očima ruše Crkvu.

Poznati teolog don Nikola Bux je izjavio da smo došli do toga, da se koriste staljinističke metode u baršunastim rukavicama.

“Što bi se dogodilo na bilo kojem drugom (svjetovnom) sveučilištu da to učinite?”, pita mons. Bux.

U svom razmišljanju mons. Bux je napomenuo da institut Ivana Pavla II nije jedino mjesto na kojem se primjenjuju „staljinističke metode s baršunastim rukavicama“. “Na brutalan način ili s nedosljednim motivima, ista se stvar događa u sjemeništima, na fakultetima, u kongregacijama i u rimskim kurijama”, rekao je.

Talijanski teolog rekao je da je paradoks u tome što se ekumenski i međureligijski dijalog širi prema vani, dok se unutar Crkve provodi diktatura jednoumlja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *